„Klubrádió
A lényeg

Feloszlatta magát a képviselő-testület, időközi választás jön Jászberényben

17/10/2022 18:24

| Szerző: Klubrádió

Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület a hétfő délutáni, rendkívüli ülésen. Ez azt jelenti, hogy hamarosan új önkormányzati választást fognak tartani a városban – írja a Szoljon.hu. A testület feloszlatását Gedei József, a DK helyi képviselője kezdeményezte, de végül támogatta a polgármester és ellenzékiek mellett egy fideszes képviselő is – olvasható a párt közleményében.

Gedei korábban alpolgármester, még korábban, még MSZP-s színekben pedig polgármester volt Jászberényben. Szerinte a várost 2019 óta vezető jobbikos polgármester, Budai Lóránt alkalmatlan, és úgy látja, a város törvényellenesen működik, emiatt támogatta a képviselő-testület feloszlatását. A döntést támogatta a teljes ellenzéki szövetség és a polgármester is.

A 2019-es önkormányzati választás után a jászberényi képviselő-testületben az ellenzéki Közösen Jászberényért Egyesületnek 6 képviselője volt – a polgármester nélkül –, a Fidesznek szintén 6, a Mi Hazánknak 1. Az egyesület képviselői között egy DK-s, Gedei József volt. A testület feloszlatásáról szóló előterjesztést 8 igen szavazattal fogadták el.

A képviselő-testület feloszlása azt jelenti, hogy hamarosan időközi választást írnak ki, ahol a jászberényiek új képviselő-testületet és polgármestert választanak. A 2019-es megismételt választáson Budai Lóránt 62,9 százalékot szerzett, míg fideszes ellenfelét, Szabó Tamást mindössze 34,5 százalék támogatta.

A Demokratikus Koalíció előre jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják, ha Gedei szavazatával lesz többsége a Fidesznek. „Nincs kiegyezés a Fidesszel sem országosan, sem Jászberényben. Szövetségeseink cserbenhagyása árulás” – írta a párt hétvégi közleménye.

Frissítés: a DK közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a polgármester és a mögötte álló ellenzékiek is támogatták a testület feloszlatását. Úgy fogalmaztak: hónapok óta tartó vitát követően került a jászberényi képviselő-testület elé a feloszlatásról szóló előterjesztés. Az előterjesztés körül az elmúlt hetekben ellentmondásos helyi és országos vita alakult ki. A vita alapvető forrása az volt, hogy korábban a város polgármestere maga is többször kezdeményezte a testület feloszlatását, mi több, annak megszavazását helyezte kilátásba.

A most napirendre került előterjesztést Gedei József, a DK képviselője kezdeményezte. Azt írták: a „nyilvánosságra került vádak szerint” Gedei az előterjesztést a Fidesz támogatásával kívánta volna elfogadtatni a képviselőtestülettel. A képviselő-testületi ülésen a képviselők nyílt szavazással, egymást követően, személy szerint szavaztak. A közleményben az áll: a kezdeményezést végül Gedei Józsefen kívül támogatta maga a polgármester, a polgármester mögött álló „úgynevezett ellenzéki szövetség”, amelyben a Jobbik, az MSZP és a Momentum képviselői ülnek, és egy fideszes képviselő is. Ily módon a többség a testület feloszlatása mellett döntött és utat nyitott egy későbbi időközi választásnak – tették hozzá.

Az előzményekről ITT írtunk.

(via Telex)