„Klubrádió
Esti gyors

Székely Árpád: Süli János lassította volna Paks II. megépítését, ezért kellett mennie

8/09/2022 21:09

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Furcsa egybeesés, hogy Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár azután mondott le posztjáról, hogy Orbán Viktor Gorbacsov ravatalánál járt. Székely Árpád volt moszkvai nagykövet szerint a miniszterelnököt oroszországi látogatása során megkörnyékezték az orosz felső vezetés tagjai, és sürgették nála Paks II. megépítését. Valószínűsíthetően Süli a működési biztonság érdekében lassította az atomerőmű bővítést, ezért kellett lemondania. Székely Árpád az Esti Gyors című műsorban azt mondta, a Paks II. tervei körül olyan mértékű a bizonytalanság, hogy egyetlen komolyan vehető európai hatóság sem adna rá engedélyt.

2022. szeptember 08. Esti gyors - részlet 2022.09.08. Székely Árpád
07:10
00:00

Székely Árpád volt moszkvai nagykövet szerint az energiaválság után a világ ismét a megújuló energiatermelés felé fog fordulni, nem csupán azért, mert a klímaválság, hanem, mert a technológiai fejlődése is ezt az irány diktálja. Ebben a helyzetben felelőtlenség volna az állam részéről a villamosenergia-ellátás 40 százalékát adó atomerőmű mellé építeni egy másikat, mivel ezzel mind műszaki, mind biztonságpolitikai szempontból növelné az ellátás kiszolgáltatottságát Paks felé – mondta Székely.

Az egyik fő kérdés sugárzó hulladék tárolása. Az eredeti megállapodásban az állt, hogy az oroszok mindaddig visszaveszik a kiégett tüzelőelemet, ameddig a hitelszerződés futamideje tart, tehát 2046-ig. Azonban az MVM honlapján korábban az szerepelt, hogy a Magyarország csak 2064-ben tervezi beüzemelni azt az atomhulladék-tárolót, ami képes biztonságosan raktározni a sugárzással rendelkező szennyező anyagokat, többek között a kiégett fűtőelemeket. Székely szerint nincs olyan komoly európai hatóság, amely egy ilyen 18 éves, áthidalhatatlan lyuk kockázata mellett kiadná a működési engedélyt az atomerőműre.

Székely Árpád szerint ez összefügg azzal, hogy sok a furcsa egybeesés Süli János lemondása körül. Elképzelhető, Orbán hétvégi moszkvai látogatása során az orosz felső vezetés tagjai aggodalmukat fejezték ki a Paks II. bővítése kapcsán. Azt ezt követő napon pedig Szijjártó Péter és Lázár János erősen kritizálták Süli János tevékenységét. Süli valószínűleg éppen az erőmű működési biztonság okán lassította a bővítése projektet, és épp ezért politikai nyomásra távolították el – mondta Székely Árpád. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Székely Árpád
2022. szeptember 08., csütörtök 18:20
Riporter: Hardy Mihály