„Klubrádió
Esti gyors

Szarmaták – Szénási Sándor jegyzete

18/11/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Sajnáljuk ezt a fiatal lelket, aki egy videó előtt hetekig olvas a témáról, tanul, gondosan fogalmaz, tudáshiányainkat tömködi, és most egyszerre rá kell döbbennie, hogy hiába minden, nincs menekvés. Vele egy újabb generáció tanulja meg, hogy ne szólj szám.

2020. november 18. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (20.11.18.)
02:26
00:00

A Corvinus egyetem egyik hallgatója imád ismeretterjesztő videókat készíteni, és azt mondja, nagyon jó visszajelzései vannak, rengetegen jelzik, hogy végre értik mondjuk a 2008-as válság okait és következményeit, vagy azt, hogy a magyar valuta az utóbbi időben miért csak lefelé keresi az útját. Az egyetemista azért is kedveli az általa űzött műfajt, mert ebben nem lehet mellébeszélni, féligazságokkal házalni, vagy azt beszélni, hogy lehet, a hun-magyar rokonság nem mindenben felel meg a történelmi tényeknek, de hát nem is az igazságról van itt szó, hanem a hazafias tudatra nevelésről, az meg egy a sárteke fölött lebegő ködszerű képződmény, szép, sírnivaló, és túl van a földi nyomorúságokon. Mellesleg, nemrég tudtam meg, hogy a lengyeleknek is van ilyen hunszerű mániájuk, csak ők a szarmatáktól szeretik eredeztetni magukat, az pedig még a miénknél is előkelőbb társaság: indoeurópaiak voltak, perzsa földről jöttek, és nem ritkán bizonyultak szőkének, és persze fehér bőrűnek. Hogy a pánszláv eszmék harcosai ettől miért nem kaptak agylobot, én nem tudom, csak regisztrálom, hogy a tudósok szerint a szarmaták soha nem érték el a mai lengyel földet. Nálunk ezzel szemben tucatjával találják meg a falvaikat, viszont igazi hun sírt nem tudunk produkálni, mert fogalmunk sincs, mihez képest volt valaki hun. De ez érdektelen. 

Fontosabb, hogy a mondott egyetemista legsikeresebb videója Soros Györgynek a brit font ellen indított régi támadásáról szólt, alaposan, szakszerűen, élvezetesen, már persze annak, aki nem brit. Kétféle reakciót szült a mű: az egyik szerint az alkotó Soros-bérenc, mások viszont úgy vélték, az egyetemista eladta a lelkét az ördögnek, tehát a kormánynak, és mocskos kampánycélokat szolgál. Harmadik eshetőség nincs, valamint józan ész sincs, ami pedig a korábbi videók esetében még létezett és működni is látszott.

A történetben nincs semmi újdonság, nem is azért hoztuk fel.

Csupán sajnáljuk ezt a fiatal lelket, aki egy videó előtt hetekig olvas a témáról, tanul, gondosan fogalmaz, tudáshiányainkat tömködi, és most egyszerre rá kell döbbennie, hogy hiába minden, nincs menekvés. Vele egy újabb generáció tanulja meg, hogy ne szólj szám.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. november 18-i adásában hangzott el. Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Wikimedia Commons

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás