„Klubrádió
Hetes Stúdió

Szárazság, erdőirtás, kata és Tajvan a Hetesben

13/08/2022 13:03

| Szerző: Klubrádió

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország; szabályok és korlátozások nélküli erdőirtást hirdetett a kormány; mit érhet el a kormány a kata felszámolásával; interjúnk a Tajpei Külképviseleti Iroda budapesti vezetőjével – ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2024. április 20.
00:00
00:00

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. Miközben Magyarországon keresztülfolyik Európa legbővizűbb folyója, a Duna, mégis képtelen megoldani az ország megoldani a földek öntözését. Raskó György agrárközgazdászt kérdeztük.

Mezőgazdaság - Aszály Hajdú-Bihar megyében
 
 Hajdúszovát, 2022. július 18. Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 
 

Szabályok és korlátozások nélküli erdőirtást hirdetett a kormány, civilek, ellenzéki pártok, és a környezetvédő szervezetek is felháborodtak. A törvény hivatalosan azért született, hogy elegendő tűzifa álljon rendelkezésre a szezonban, azonban a szakemberek szerint ez az indoklás több sebből vérzik, a kormány még az emberek életét is veszélybe sodorhatja.

 
 

Mit érhet el a kormány a kata felszámolásával, és mi lesz ennek a gazdasági jelentősége? Négy-ötszázezer közé teszik az eddig ezzel az adónemmel adózók számát, akiknek biztosan nem éri meg folytatni. De mit nyer vele a költségvetés?

 
kata-tüntetés a budai Várban július 13-án (kép: Klubrádió)
 
 

Kína semmilyen katonai gyakorlattal nem tudja megtörni a független és szuverén Tajvan akaratát – nyilatkozta a Klubrádiónak a Tajpeji Külképviseleti Iroda budapesti vezetője. 

2022. augusztus 13. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. augusztus 13., szombat 16:05)
54:12
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

Az adást a hangsávokra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2022. augusztus 13., szombat 15:00
Műsorvezető: Neuman Gábor