„Klubrádió
A lényeg

Külügyminisztérium: Magyarország tartja magát az "egy Kína” elvhez

9/08/2022 13:20

| Szerző: Klubrádió

A magyar külpolitika pedig továbbra is következetesen tartja magát az "egy Kína" elv alkalmazásához, írja a Facebookon Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. 

Az "egy Kína” elv szerint Tajvan a Kínai Népköztársaság része.

Feszültség Kína és Tajvan között
Kína, 2022. augusztus 8. A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) egyik gépe a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben. MTI/AP/Hszinhua
Fotó: Vang Hszin-csao
 

 

"A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással, még ha a konfliktus földrajzilag messze is helyezkedik tőlünk. Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez" – írja bejegyzésében Menczer Tamás.