„Klubrádió
Reggeli gyors

Hivatásos tűzoltó: Közel sem biztos, hogy annyi tűz lesz, amennyivel a kormány számol

8/08/2022 10:35

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azt, hogy taxisok továbbra is hatósági áron tankolhatnak, de a mentők és a tűzoltók már nem, úgy értékelte Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, mintha fordítva ülnénk a lovon.

2022. augusztus 08. Reggeli gyors - részlet 22.08.08. Salamon Lajos
06:31
00:00

"Körlevélben szólították fel spórolásra a tűzoltóságokat" – mondta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az ATV-nek.

Az utasítás értelmében a korábbinál ritkábban, havonta egyszer fognak megyei szinten gyakorlatozni, visszafogják az ellenőrzéseket, és a kocsik használatát is csökkenteni kell.

Salamon Lajos a Reggeli gyorsban fogalmazta meg kritikáját azzal kapcsolatban, hogy míg a mentők, a tűzoltók a piaci áron kénytelenek beszerezni az üzemanyagot, a taxisok továbbra is hatóságilag megszabott áron, olcsóbban tankolhatnak. "Úgy tűnik, mintha fordítva ülnénk a lovon" – értékelte a kormány döntését.

Míg a hivatásos tűzoltók esetében az éves költségvetési keret határát elérve fordulhatnak az államhoz – Salamon szerint eddig mindig számíthattak a büdzsé pótlására – az önkéntes tűzoltók esetében már komolyabb gondokat okozhat a kényszerű takarékoskodás.

A nehezebb helyzetbe került az önkéntes tűzoltóságok közül egy esetében már előfordult, hogy nem vállalták el az oltást egy erdőtűznél használatos járművel, mert nem fizették ki a tankolást.  

Hangsúlyozta, nem a takarékossággal van a baj. Az ésszerű gazdálkodás nem arról szól ezen a pályán, hogyan lehet a költségeket tovább nyirbálni, hanem arról, hogy hatékonyan szolgálják a lakosság érdekeit. A tüzek pedig aligha követik a kormányzat becsléseit, nem tervszerűen alakulnak ki. Különösen most az aszályos időszakban, amikor elég egy rossz helyen eldobott cigarettacsikk ahhoz, hogy a száraz növényzet lángra kapjon. Ezért fontos lenne, mind az önkéntes, mind a hivatásos tűzoltók állomásain ezer literes tartályok elhelyezése, amelyben stratégiai tartalékként üzemanyagot halmoznak fel. Ebből tudnának gazdálkodni szükség esetén a tűzoltók.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Salamon Lajossal
2022.08.08., hétfő 6:33
Riporter: Szénási Sándor