„Klubrádió
Reggeli gyors

Szánthó Miklós szerint a magyar kormány a kontinens egyetlen világítótornya

22/04/2024 09:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A háborút 17-szer, a világháború szót 3-szor említette a Fidesz kampánynyitóján Orbán, akinek meggyőződése, hogy egy lépésre van a Nyugat attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – hallotta ki a beszédből az Ukrainszkaja Pravda. Szánthó Miklós a CPAC-re hangolódós interjút adott. Németországban mesterséges intelligencia alapú eszközöket adnának az újságíróknak. Egy Erdélyt és Montanát is ismerő magyar állattartó szerint nincs szükség fegyverekre. Nemzetközi lapszemle.

2024. április 22. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.04.22.
05:34
00:00
A Fidesz pénteki kampánynyitójáról számos orosz és ukrán lap beszámolt. Orbán Viktor meggyőződése, hogy egy lépésre van a Nyugat attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – írja az Ukrainszkaja Pravda. Háborús hangulat van az Európai Unióban. Vezetői úgy értelmezik a háborút, mintha a maguk háborúját vívnák meg. Orbán kifogásolja, hogy eleinte csak sisakokat küldött a Nyugat, most már repülőket, fegyvereket és milliárdokat. Megállapítja, hogy mindezek ellenére nem javult a helyzet. A miniszterelnök szerint Brüsszel a tűzzel játszik, s arra figyelmeztet, hogy a világháborúk soha nem úgy kezdődtek, hogy annak is hívták őket. Mi aztán tudjuk, mit jelent a háború – idézi az ukrán lap a kormányfőt. Aki nyomatékosította, hogy Magyarország nem akar a nagyhatalmak játékszere lenni. Ezért kell kiállnunk a békéért – nemcsak itthon, hanem Brüsszelben, Washingtonban, az ENSZ-ben és a NATO-ban is. A cikk véleményt nem fűz Orbán szavaihoz, csupán annyit, hogy a háborút 17-szer, a világháborút 3-szor említette beszédében, előzményként pedig felidézi, hogy a miniszterelnök nemegyszer a Nyugat protektorátusaként jelölte meg Ukrajnát és sokszor fogalmazott úgy, hogy Ukrajnának amolyan puffer zónaként kell működnie Oroszország és a hazája között.

Voks 24 - A Fidesz-KDNP kampánynyitó rendezvénye Budapesten
 
Orbán Viktor beszédet mond a Fidesz-KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én. l Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője interjút adott a magát függetlennek tartó California Globe-nak a hét második felében esedékes CPAC budapesti rendezvénye alkalmából. Ebben a nyilatkozó megerősíti, hogy tartják magukat az amerikai CPAC alaptematikájához, az Isten, haza, család hármasával, ugyanakkor a rendezvény egyedi fűszerezésű is lesz, magyar paprikával is ízesítik, mivelhogy a magyar kormány képviseli egyedüliként a kontinensen az igazi jobboldali konzervatizmust, a kontinens egyetlen világítótornyaként – ebben a tekintetben. Amit igencsak ékesen bizonyítanak - Szánthó szerint - a múlt héten Brüsszelben történtek, amikor a polgármester be akarta tiltani a NatCon konferenciájukat. Sokak számára mi vagyunk az egyetlen remény. Brüsszelt ’deep state’-nek nevezte és a woke ideológia hirdetőjének, ez volt az oka annak Szánthó szerint, hogy képes volt megvonni hazánktól az uniós forrásokat. Az Alapjogokért Központ vezetője beszélt arról is, hogy itt Budapesten is lecsapolják a korrupció mocsarát, elűzik a marxizmust és a liberalizmust. Szerinte nem igaz, hogy a kormány uralná a médiát. 34 évvel a kommunizmus bukása után most sikerült végre elérni, hogy 50-50 százalékban van képviselve mindkét oldalnak a sajtótermékek megoszlása alapján. Ezenkívül Szánthó a baloldal szemére veti, hogy előszeretettel nevezi fehér nacionalistáknak a kormány keresztény politikáját hirdetőket.

 
l Pixabay
 

Az RTL Deutchland és az NTV mesterséges intelligencia alapú hírgyártásba kezdett azzal a céllal, hogy az újságíróknak ne kelljen a kishírek közötti sorrend szerint szelektálni, hanem ehelyett több idő jusson nekik a minőségi újságírásra. A dpa hírügynökséggel karöltve dolgoznak ki olyan módszert és vetnek eddig nem használt AI-eszközöket az NTV hírcsatornáján, amelyekkel a jövő újságírásának az alapjait rakják le. Az NTV programmenedzsere úgy véli, hogy ezzel a módszerrel előkészíthetőek a minőségi kutatómunkák háttéranyagai és szelektált hírforrásai, s könnyebbé válik a még kiterjedtebb elemzések megírása. A cikkek tartalmának és szerkesztésének feladata továbbra is az újságíró kompetenciája marad. Az AI-alapú híradásban részt vesz az ML6 techvállalkozás, az Ethinking és a Google News is.

Fegyver nélkül is meg lehet birkózni a szürkemedvével vagy a farkasokkal – véli Gayler Krisztina, aki 20 éve költözött Magyarországról az Egyesült Államokba – idézte egy őt bemutató cikk a Cowboy State Daily-ben. Gayler Montanában él, jól ismeri a Yellowstone Nemzeti Parkot és általában a Wyoming, Colorado, Idaho és Oregon farmereinek, állattartóinak életét, merthogy ő maga is ezt az életformát választotta. Erdélyben is megtapasztalta, hogyan kell bánni egy medvével, és hogyan kell megvédeni a csordát vagy a nyájat. Igazi, nagytestű terelőkutyára van szükség, s így elkerülhető a fegyverhasználat. Erdélyben sem tarthatnak fegyvert az emberek, pedig medvékből és farkasokból sincs hiány.

A lapszemlét a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.