„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Brüsszel a tűzzel játszik, amit csinál, az istenkísértés

19/04/2024 16:38

| Szerző: Klubrádió

"Fel fogjuk számolni a szegénységet, amit a baloldal hagyott itt maga után" – jelentette ki a miniszterelnök, amikor a Millenárison ismertette a Fidesz választási manifesztumát.

A régóta békepártinak nevezett paneleket ismételgető, újabban viszont „Brüsszel elfoglalásáról” beszélő miniszterelnök  pénteken ismertette pártja választási manifesztumát.

Orbán Viktor Menczer Tamás kommunikációs igazgató, Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás európai parlamenti listavezető után lépett a színpadra, mögötte ezzel a felirattal: „Csak a béke! Csak a Fidesz!”

„Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Azt javaslom, nyerjük meg ezt is” – kezdte beszédét, majd szerénységre intette a közösséget, mondván, „a bizalmat megőrizni, kiérdemelni, nehéz feladat”.

Úgy fogalmazott: „ma kétszer annyi cigány ember dolgozik Magyarországon, mint Gyurcsányék alatt”. A gazdasági sikerek között a 13. havi nyugdíj és a minimálbér-emelés is előkerült. „Mi vagyunk azok, akik fel fogjuk számolni a szegénységet, amit a baloldal hagyott itt maga után” – jelentette ki.

Majd rátért az európai parlamenti választásra: „Ne kerteljünk, Brüsszelben baj van”. Megint elismételte, hogy Brüsszelt szerinte el kell foglalni, mert a jelenlegi vezetők csődöt mondtak. Felidézte, hogy kedden majdnem betiltottak egy, a Fidesz által szervezett konzervatív konferenciát Brüsszelben. A dzsemborinak a város polgármestere nem akart otthont adni, de mások mellett a belga miniszterelnök is kiállt az engedélyezése mellett. A kormányfő részleteket olvasott fel a betiltó határozatból, aztán elmondta, hogy végül ugyan megtarthatták a konferenciát, de előtte a határozattal szembeni fellebbezésüket két bíró dobta vissza. „Aztán amikor a belga miniszterelnök közzétette, hogy mi a helyzet helyes megítélése, a harmadik bíró ugyanabban az ügyben, ugyanazon körülmények között helyet adott a fellebbezésnek.”

Megismételte azt is, hogy szerinte Európa belesodródik a háborúba, majd azt mondta, „mindenfelől háborús készülődést lát”, szerinte „egy lépésre vagyunk attól, hogy a nyugat katonákat küldjön Európába, ez egy háborús örvény, és amit Brüsszel csinál, az maga az istenkísértés”.  Ez nem a mi háborúnk, és amíg nemzeti kormány áll az ország élén, addig Magyarország nem lép be az orosz–ukrán háborúba, senkinek az oldalán.

Elhangzott: „No Gender, No Migration, No War!”

A 444.hu azt írta, hogy nem váltott ki óriási érdeklődést a beszéd: Orbán Facebook-oldalán 800-an, a YouTube-on 600-an, a Fidesz Facebook-oldalán pedig 400-an nézték a miniszterelnök felszólalása közepén.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)