„Köszönjük,
Reggeli gyors

"A mesterséges intelligencia megkönnyítheti az álhírek kiszűrését"

8/12/2023 10:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az orosz dezinformáció magyar terjedésének manuális és a mesterséges intelligencia által végzett vizsgálata is azt mutatta, hogy az orosz narratíva viszonylag gyorsan beszivárog a magyar sajtóba – véli Novák Benjámin. A Johns Hopkins Egyetem School of Advanced International Studies doktori hallgatója szerint az MI-vel könnyebbé válhat a hírek hitelességének vizsgálata.

2023. december 08. Reggeli gyors - részlet 23.12.08. Novák Benjámin
14:26
00:00

Az orbáni propagandagépezet már előre felkészítette a magyar közvéleményt a háborúra. Két kutató a mesterséges intelligencia segítségével tárta fel, hogyan terjesztették a magyar médiában a hivatalos orosz dezinformációkat. Azt találták, hogy az orosz narratívák már hónapokkal az ukrajnai invázió előtt megjelentek az EU-szankciókkal és fegyverszállításokkal kapcsolatban – írta meg a hvg360.

Az államilag támogatott dezinformációt először Novák Benjámin "manuálisan" tárta fel. A New York Times volt budapesti tudósítója, aki jelenleg az amerikai Johns Hopkins Egyetem School of Advanced International Studies doktori hallgatója, tavaly ősztől végignyálazta az idevágó magyar sajtóanyagokat és arra jutott, hogy abban már akkor visszaköszönt az orosz mondandó a lehetséges szankciókról, a katonai szállításokról, valamint kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban. 2021. szeptembere és 2022. február 24. közti időszakot vizsgálták, és arra jutottak, hogy a magyar média az orosz propagandát szajkózta.

"Az általunk összeállított adatokból az derült ki, hogy a szankciókról, a magyar etnikumról szóló narratívák már 2021-ben kiugrók voltak" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Novák. Ezek a trendek már jóval a Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2022. február 24-én indított háború előtt megfigyelhetők voltak.

"Azt nem tudjuk, hogy mi indíthatta el a folyamatot, de azt lehet tudni, hogy valaki, vagy valakik irányíthatták, parancsot kiadva, vagy arra buzdítva a kollégákat, hogy ilyen jellegű tartalmakat állítsanak elő. A kutatás során hozzáfértünk olyan adatbázisokhoz, amelyek az orosz dezinformációs kampányokat gyűjtötte össze" – mondta, hozzátéve, az adatsorból és a vizsgálatból kirajzolódó trendek összehasonlítása alapján azt szűrte le, hogy az orosz sajtóban, orosz politikusoktól megjelenő nyilatkozatok viszonylag rövid időn belül beszivárogtak a magyar sajtóba.

A mesterséges intelligencia alkalmazásában az volt az újdonság, hogy a módszerrel nem csupán szavakra kerestek rá, hanem egész témákra, így bebizonyosodott, hogy ilyen úton-módon a jövőben ki lehet szűrni a dezinformációs kampányokat – áll a cikkben. Ezzel kapcsolatban Novák elmondta, ez nagyon fontos eredménynek bizonyul, így könnyebbé válik az egyes hírek hitelességének vizsgálata (fact check). 

Reggeli gyors/interjú Novák Benjáminnal
2023.12.08., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert