„Klubrádió
A lényeg

Az orosz hadügy kamufotóval próbálta bizonyítani, hogy kiszorítták Oroszországból a behatolókat

24/05/2023 13:19

| Szerző: Klubrádió

Az orosz hadügyminisztérium kiadott egy fotót, annak alátámasztására, hogy kiszorították Oroszország területéről a  behatoló Oroszország Szabadsága légiót, az állítólagos Putyin-ellenes, orosz és belarusz önkéntesekből álló egységet.

Csakhogy a fotóról szakértők és bloggerek gyorsan megállapítottták, hogy kamu – számolt be a 444.hu. Azon az oroszok állítása szerint a harcokban kilőtt, amerikai gyártású páncélozott terepjárók láthatók.

 
Az orosz hadügyminisztérium által közreadott fotó
 
 

A terepjárók gumiabroncsain nincsen föld, a talajt az óriási ütközések ellenére sem mozgatták meg vagy túrták fel a soktonnás járművek. Látható viszont a földön hagyott nyomokból, hogy az egyik jármű elejét oldalirányba mozgathatták, amikor a harci járműveket a feltételezések szerint beállították a fotókhoz.

A fotón kívül számos más forrás is ellentmond annak, hogy kiszorították volna a támadókat az orosz területekről. Ilja Ponomarev, egykori orosz parlamenti képviselő, aki évek óta Ukrajnában él számüzetésben és aki a légió "politikai képviselőjének" nevezte magát, telefonon arról beszélt a New York Timesnak, hogy három kistelepülést foglaltak el. Alekszej Baranovszkij, a légió szóvivője szerint 20 négyzetkilométernyi területet vontak ellenőrzésük alá.

Ukrán illetékesek elismerték a New York Timesnak, hogy tudtak az ukrán területről indított akcióról és arról is, hogy a légiónak azóta voltak emberveszteségei. Hangsúlyozták, hogy ukrán katonák nem léptek orosz területre. Amerikai tisztségviselők pedig az elmúlt napokban többször nyomatékosították, hogy "nem bátorítják vagy teszik lehetővé szövetségeseik számára, hogy amerikai felszereléssel Oroszország területén" hajtsanak végre támadást –írta meg a Financial Times.

Jevgenyij Prigozsin
 
Jevgenyij Prigozsin,
2016. augusztus 9-én Szentpéterváron.
 
Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
 

Közben Jevgenyij Prigozsin,a Wagner zsoldoshadsereg vezére Telegram-csatornáján, még magához képest is erős nyilatkozatot tett – erről szintén a 444.hu írt a Reuters alapján.

Prigozsin szerint ha nem vigyáznak elveszíthetik Oroszországot. Ha a köznép gyerekei továbbra is koporsóban érkeznek haza, miközben az elit gyerekei “a napon rázzák a seggüket” – mondta a milliárdos zsoldosvezér – akkor  olyan forradalom jöhet, mint 1917-ben. 

Arról is beszélt, hogy Ukrajna nácítlanításáról volt szó, de Ukrajnában nem találtak nácikat.