„Támogassa
Esti gyors

Szakszervezet: Orosz-ukrán belháborúba keveredtek a Dunaferr dolgozói

12/12/2020 10:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Kirúgták a Dunaferr szakszervezeti vezetőit, az orosz vezérigazgató-helyettes szerint azért, mert „ukrán hordák oldalán állnak”. Az elbocsátás jogszerűtlen volt, és a háttérben meghúzódó orosz-ukrán tulajdonosi konfliktus áldozatai a munkavállalók, akik több hónapja nem kapnak normálisan fizetést – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

2020. december 11. Esti gyors / részlet, László Zoltán (20.12.11.)
05:45
00:00

Miután reggel nem engedték be a gyárba a Dunaferr szakszervezeteinek vezetőit, délután kirúgták őket, írja a Népszava. A lapot a Vasas Szakszervezeti Szövetség arról tájékoztatta, hogy a Dunaferr Vasas Szakszervezet négy vezető tisztségviselőjét azonnali hatállyal elbocsátották. 

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke az Esti gyorsban azt mondta: az elbocsátás csak jogszerűtlenül fordulhatott elő, a dolgozók semmi olyasmit nem követtek el, amelyre hivatkozva jogszerűen el lehetett volna őket küldeni. Amit a munkáltató nevében az orosz Evgeny Tankhilevich megfogalmazott egy belső levélben, hogy „ukrán hordákat szolgálnak ki”, és ezt torolta meg, ilyet a magyar jog nem ismer.

Ezzel kapcsolatban elmondta: orosz és ukrán érdekcsoport háborújába keveredtek a munkavállalók Magyarország közepén; a Dunaferr tulajdonosi körének ez a két csoportja vetélkedik azon, hogy melyikük ragadja magához a vezetést. Részletezte: mint korábban kiderült, a Dunaferr nem működik törvényesen, nincs elegendő tisztségviselő, döntéshozó az igazgatótanácsban és a felügyelőbizottságban. Ezt a bíróság kimondta, és 30 napot kapott a cég arra, hogy rendezze az ügyeit. Az egyik érdekcsoport – ők az „ukrán horda” Evgeny Tankhilevich szerint – képviseletében egy, a szakszervezeti szövetség szerint minden mandátummal és joggal felruházott igazgatósági tag kinevezte a hiányzó tagokat. A másik érdekcsoport, az orosz viszont ezt megkérdőjelezi.

Az ember talán megmosolyogná ezt, ha színházban látná – mondta László Zoltán –, de emögött a játék mögött emberi sorsok vannak. 4400 dolgozója van a Dunaferrnek, és több ezren bedolgoznak a cégnek, összesen 10 ezer emberről beszélhetünk. A cég egy kistérség gazdasági motorja. Ráadásul miközben tart ez a belháború, egyre rosszabb a Dunaferr piaci helyzete, és szerinte nonszensz, hogy ezért a szakszervezetet hibáztatják. Három hónapja nem tudott normálisan fizetni a vállalat, mindig tördelve fizették ki a béreket – tette hozzá. Elképzelhető, hogy ha rendeződik a tulajdonosi helyzet, akkor a pénzek is meglesznek, de teljesen átláthatatlan minden.

Hangsúlyozta: akinek itt van mozgástere, a kormányzat és a szakhatóságok tegyék meg mindazt, amit meg kell tenni, mert emberek munkájáról és népgazdasági kérdésről van szó. „Ez a játék így nem mehet tovább” – fogalmazott László Zoltán.

A nehéz anyagi helyzetben lévő cég korábban elbocsátott 350 munkavállalót, és felbontott minden kollektív szerződést, miközben tárgyalni sem volt hajlandó a szakszervezetekkel – teszi hozzá a 444.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Esti gyors
2020.12.11. 18:40 
Műsorvezető: Selmeci János