„Klubrádió
Reggeli gyors

Megy a bérvita, a kormány hallgat

26/11/2020 13:39

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A visegrádi országokban már kihirdették a legkisebb bérek jövő évi emelését 5-8 százalék közötti mértékben. Itthon a munkáltatók nem emelnének.

2020. november 26. Reggeli gyors - részlet 20.11.26. Kordás László
05:10
00:00

A szakszervezetek reálbérnövekedést szeretnének elérni, tekintettel arra, hogy egy évtizede mindig alultervezik az emelést, így mára vészessé vált a lemaradás. A munkáltatók szerint nincs miből emelni a kötelező legalacsonyabb fizetéseket. A legutóbbi egyeztetésen részt vett Palkovics László innovációs miniszter is, de a kormány álláspontjáról nem mondott semmit.

A munkaadók szerint ma, amikor a vállalkozások a túlélésért küzdenek, legalábbis sok ilyen van köztük, nonszensz a szakszervezetek igénye. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Rolek Ferenc szerint az álláspontjuk egységes. Azt javasolták, hogy ne most próbáljanak megállapodni a jövő évi minimálbérről, hanem később, amikor már látszik, hogy mire lesz képes a gazdaság.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a helyzet megítélésében nem vitatkoznak. Súlyos a válság, nehéz idők járnak. Arról azonban érdemes beszélni, hogy jó-e a kormány gazdaságpolitikája, válságkezelése. A béreket tekintve Európában a 3. helyen állunk, hátulról számolva. Tíz éve folyamatosan alultervezik az emeléseket, mára tekintélyes hátrányt sikerült összeszedni. A tavalyi évre és az ideire 8-8 százalékot terveztek, miközben idén januártól augusztusi már 9,7 százalék volt az átlagbér-növekedés. Szóval nem stimmelnek a számok.

Elkezdődött a köztisztviselők, közalkalmazottak és közszo
 
 Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

A többi visegrádi ország jóval előbbre tart. Már mindenütt megállapodtak, kihirdették a 2021-es emelést, 5 és 8 százalék között, pedig ott is van válság, ott is van járvány. Szlovákiában 623 euróra nő a kötelező legkisebb bér, ami az átlag 60 százaléka. A magyar minimálbér az átlagnak csak a 40 százaléka. Ha csak a felében határoznák meg, akkor is 200.000 forint fölött kellene lennie, és nem 160.000-nek. Egyszóval volna itt még mozgástér – állítja Kordás László.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors/Interjú Kordás Lászlóval
2020.11.26. 06:00 
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás