„Klubrádió
Reggeli gyors

Már jövőre lehet európai minimálbér

29/10/2020 09:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán olcsó munkaerővel próbálja fenntartani a gazdaság versenyképességét. A magyar minimálbér a legalacsonyabbak között van az EU-ban. 

2020. október 29. Reggeli gyors - részlet 20.10.29. Dobrev Klára
10:12
00:00

Előterjesztette minimálbér-javaslatát az Európai Bizottság. A közösség történetében ez az első eset, hogy az emberek életszínvonalára közvetlenül ható szabályt alkottak. Az alapelv az, hogy a minimálbér sehol sem lehet kevesebb annál, mint ami a tisztességes megélhetéshez szükséges. Nem arról van szó, hogy minden országban ugyanannyit keresnek majd az emberek, hiszen a gazdaságok állapota különböző, hanem arról, hogy a minimálbér összegét világos, átlátható szabályok szerint állapítsák meg. A bértömeghez, a bruttó bérekhez kötve egy 60 százalékos arányt irányoz elő az EU. Ez Magyarországon azt jelentené, hogy körülbelül 190-200 ezer forintos bruttó minimálbért kellene fizetni a mostani 160 ezer helyett.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője hangsúlyozta a Reggeli gyorsban, hogy ez direktíva, tehát minden tagország köteles lesz betartani. Továbbá az is fontos, hogy az Európai Tanácsban nem igényel egyhangú döntést, hanem csak többséget. Azaz, például Orbán Viktor hiába szavaz ellene, attól még a döntés megszülethet. A tervezet erősíti a szakszervezeteket is, azt írja elő, hogy a munkavállalók 70 százalékának kollektív szerződéssel kell rendelkeznie. A magyarországi arány jelenleg 20 százalék. Az átállásra két évet szán az Unió. Minden tagország köteles lesz évente beszámolni arról, hogy milyen a munkaerőpiaci helyzete, ezt mind az Európai Bizottság, mind a parlament értékeli majd, ugyanis ezt a mechanizmust karban kell tartani, nem úgy történik, hogy egyszer megállapítanak egy minimálbért és az annyi marad időtlen időkig.

Para-Kovács Imre azt is megkérdezte Dobrev Klárától, hogy vállalná-e a jelölést a miniszterelnöki posztra. A diplomatikus válasz az volt, hogy az ellenzéki pártoknak először a programban, a közös jelöltek személyében, a közös listában kell megegyezniük. Hogy ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt? Nos, ez a kérdés még nem aktuális.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.10.29.06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás