„Klubrádió
Esti gyors

Szabó Norton: A holdra szállás is biznisz lett

9/12/2023 09:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A világűr nemzetei rájöttek, sokkal olcsóbb, ha magánszereplőkre bízzák, hogy egymással versengve oldják meg a holdra szállás problémáját – véli Szabó Norton csillagász.

2023. december 01. Esti gyors - részlet 2023.12.01. Szabó Norton
05:38
00:00

2024. januárjában, több mint 50 év után – egyelőre ember nélküli – egység száll újra a Holdra, azzal a szándékkal, hogy 2025-re fenntartható jelenlétet teremtsenek kísérőnkön. 1972. december 14-én az Apollo–17 küldetés holdkompja, három asztronautával a fedélzetén, elhagyta a Hold felszínét, a legénység néhány nappal később szerencsésen landolt idelenn a Földön. Ez volt három és fél éven belül a NASA máig az utolsó holdra szállása. 

"Nagyon nagy különbség a hatvanas-hetvenes évek politikai és űrkutatási színteréhez képest, hogy míg annak idején gyakorlatilag csak és kizárólag politikailag volt motivált a holdra szállás. Meg kellett mutatni, hogy a másik blokknál igenis jobbak vagyunk. Ezt próbálta bebizonyítani a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok is. Most viszont megjelent a gazdasági érdek is" – mondta az Esti gyorsban Szabó Norton csillagász, hozzátéve, rájöttek a világűr nemzetei, sokkal olcsóbb, ha magánszereplőkre bízzák, hogy egymással versengve teremtsék meg ennek lehetőségét.

Olyan technológiák is megjelentek, amelyek mellett a Holdra való visszatérés akár ipari hasznot is jelenthet: bányászat, vagy akár termelés. "Ez is biznisz lett."

Azzal kapcsolatban, hogy 2023. karácsonyára tervezik az indítást, de csak a következő év januárjában érkezik meg az egység a Holdra, Szabó elmondta, a hosszú utazási időre azért van szükség, mert út közben sok tesztet is el kell végezni. Megjegyezte, a leggyorsabb útvonal a jelenlegi technikával három és fél nap lenne, a szonda azonban a Hold egy különleges területére száll majd le.

Ez a komp nem tér vissza, egy kereskedelmi leszállóegységet tesztel a NASA, amely olyan eszközök, illetve ellátmány szállítására szolgálnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szabó Nortonnal
2023.12.01., péntek 18:53
Riporter: Szénási Sándor