„Támogassa
Reggeli gyors

"Bízom benne, hogy a Holdra visszatérve hatalmas fejlődés indul meg"

31/08/2023 11:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azzal, hogy India is egységet küldött a Holdra, az űrbányászat kutatási és gazdasági értelemben is elérhető közelségbe került. Szabó Norton bemutató csillagász exponenciális fejlődést vár az eredménytől.

2023. augusztus 31. Reggeli gyors - részlet 23.08.31. Szabó Norton
08:50
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, sikerrel landolt India első leszállóegysége a Hold déli sarkkörének közelében, nem sokkal azután, hogy Oroszország Holdra szállási kísérlete csúfos kudarcot vallott – a Luna-25 szonda az égitestbe csapódott. Ezzel a világon negyedikként Indiának is sikerült leszállóegységgel landolni kísérőnk felszínén.

Holdbázisok

A holdbázisok kialakítása más űrügynökségek mellett a NASA célkitűzése is az Artemis-program értelmében. Hosszú távon azt igyekszünk kitalálni, hogyan tölthetünk hosszabb időt például a Marson.

"Több izgalmas kíséreletet is vitt magával az egység" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Szabó Norton bemutató csillagász. Kifejtette, ezek egyike a kén kimutatására alkalmas eszközt. A Hold felszínén található vegyi anyagok segíthetnek az égitest történetének megértésében. Ennek lényege, hogy felmérjük, milyen anyagokat használhatunk fel egy holdbázis létrehozásához. A hold felszínén porózus regolit található nagy mennyiségben, meg kell vizsgálni, használható-e építőanyagként. Egy másik elképzelés a már kialakult üregek kihasználásának, lakhatóvá tételének lehetőségét veti fel. Ez utóbbi érthetően véletlenszerű megoldás, hiszen annak az esélye, hogy az emberi igényeknek megfelelő üregeket találjanak, esetleges.

Szabó elmondta, hogy bár a Földhöz legközelebbi égitestről többet tudunk, mint bármely más bolygóról, de még mindig a Hold felszínét kapargatjuk. "Bízom benne, hogy exponenciális fejlődés indul meg, amikor visszatérünk a Holdra, és ott is maradunk" – foglalta össze. Hozzátette, a Hold megismerésével a Földet is jobban megérthetjük.

India eredménye azt is jelenti, hogy az űrbányászat kutatási és gazdasági értelemben is elérhető közelségbe került. Fontos tudni, hogy a Hold sarkköre vízjégben gazdagnak mondható, ami azt jelenti, hogy az űrhajósok, oxigénhez, vízhez és a rakéták üzemanyagához szükséges anyagokhoz juthatnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Nortonnal
2023.08.31., csütörtök 8:42
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János