„Klubrádió
Reggeli gyors

Somkuti: Ha egyszer kitör a 3. világháború, az Tajvannál lesz

4/08/2022 12:29

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Miért tartja lehetetlennek Tajvan kínai megszállását Somkuti Bálint hadtörténész, aki a Normandiai partraszállásról is beszélt a Reggeli gyorsban? Ki az erősebb fél a kínai tengeren, és mire elég egy kínai repülőgép-hordozó? Bár egyelőre kár ezzel riogatni, de ha egyszer kitör a 3. világháború, az valószínűleg Tajvan miatt lesz.

2022. augusztus 04. Reggeli gyors - részlet 2022.08.04. Somkuti Bálint
08:45
00:00

A nyugati sajtó az utóbbi időben megint azzal riogat, hogy Kína lerohanja Tajvant. De mi ennek az esélye Nancy Pelosi, amerikai házelnök látogatása után? Somkuti Bálint hadtörténész a Reggeli gyorsban azt mondta, Kína már reagált is a látogatásra, és egyáltalán nem úgy, ahogy "a mainstream médiában találgatják". Kínának ugyanis "számtalan eszköz áll a rendelkezésére", a "leglogikusabb" a blokád, aminek az első jeleit már láthatjuk is, mondta.

Hadgyakorlat Tajvanon
 
Hadgyakorlat Tajvanon
 
Pingtung, 2022. július 28. Tajvani AAV7-es kétéltű támadó harcjárművekből partra szálló katonák az évenkénti Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Pingtungban 2022. július 28-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Fotó: Ritchie B. Tongo
 

Somkuti szerint ezért felesleges is arról beszélni, hogy megszállnák Tajvant, mert szerinte egy ilyen kombinált katonai megszállás "rendkívül nehéz és nagy áldozatokkal jár". 

Kínában ünnepélyes keretek között június 17-én vízre bocsátották az első kínai repülőgéphordozót, Fucsient, ami a megszállás egyik eszköze lehetne, de Somkuti szerint a hordozó hajó még nem is állt rendszerbe, a tesztelése zajlik. Ugyanakkor elismerte, egy repülőgéphordozó a haditengerészeti erők szimbóluma, de szerinte egyre kevésbé az a mindent eldöntő tényező, mint korábban volt részben a drónoknak, részben a hiperszonikus fegyverek és a tengeralattjárók fejlődésének.

A haditengerészet akkor játszik nagy szerepet, ha a határoktól távol kell érdekeket érvényesíteni. "Az Egyesült Államok nem is véletlenül rendelkezik a világ legnagyobb hadiflottájával", ugyanakkor Tajvannak gondot jelenthet, hogy az USA a világ minden vannak érdekeltségei, ezért nem tudja a teljes erejét odakoncentrálni, így Kína helyi erőfölényben van. 

Somkuti szerint azt sem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy Tajvan jelentős szerepet játszik a világban, vannak olyan speciális csippek, amiket kizárólag ott gyártanak, ezért ezek hiányát az egész világ megérezné. És bár Somkuti szerint Tajvannak nincs olyan szerződése Amerikával, mint például Japánnak, hogy minden körülmények között megvédi, de az USA mellett Dél-Korea és Japán sem nézné jó szemmel, hogy mi történik ott.

Somkuti arról is beszélt, hogy akár az is előfordulhat, hogy egy Tajvan elleni hadjárat későbbi fázisában Kína a katonai megszállás mellett dönt, de konfrontáció esetén az első lépés blokáddal indul. Aztán ha ez nem hoz eredményt, Kína nem tudna kikényszeríteni egy megállapodást, ami neki kedvez, akkor célzott csapásokkal gazdasági, ipari károkat okozna Tajvannak, és amikor már eléggé meggyengült a társadalom, és az erőszakos egyesülésnek már támogatottsága is lenne, akkor jönne a partraszállás, hiszen már nem kísérné akkora ellenállás, mint például egy váratlan támadás esetén.

Az ott élő magyarok szerint amúgy is mindennaposak a katonai jelei annak, hogy egy ostromlott szigeten élnek: katonai repülők, helikopterek alacsonyan gyakorlatoznak a város felett, a horizonton hadihajók látszanak és rendszeresek a polgári védelmi gyakorlatok is: Tajvan tudatában van a fenyegetettségnek, hogy önmagában nem tudja Kínával szemben megvédeni magát, ezért szüksége van szövetségesekre, mondta.

Az Egyesült Államok a házelnök utazásával azt jelezte Kínának, hogy még mindig ő hegemón a világon, Kína meg arra emlékezteti a világot, hogy le tudja hermetikusan zárni Tajvant, és bármennyire is meghaladott az az elv, hogy az erősebbnek van igaza, de Kína 1949 óta védelmezi az "Egy Kína-politikát", ami szerint Tajvan csak szakadár tartomány. A hadgyakorlat most csak egy figyelmeztetés, és ha Tajvan nem veszi a jeleket, keményebb válaszra is számíthatnak, mondta Somkuti.

A tajvaniak ezt az egyikhez sem tartozunk állapotot szeretnék megtartani, de Somkuti szerint az ő kívánságukat nem fogják figyelembe venni, és bár szerinte túlzás ezzel riogatni, de ha lesz egyszer 3. világháború, onnan fog elindulni.