„Klubrádió
Reggeli gyors

"Sokan nem mernek a rendőrséghez fordulni"

10/03/2023 12:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány 2020-ban arra hivatkozva utasította el az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, hogy a magyar nőket meg lehet védeni enélkül is. Az Átlátszó adatigénylésére kiszolgáltatott információk alapján kiderült, hogy nem így van. Szopkó Zita, az Átlátszó újságírója részletezte az adatokat.

2023. március 10. Reggeli gyors - részlet 23.03.10. Szopkó Zita
08:18
00:00

Adatok bizonyítják, hogy a nők ellen elkövetett kapcsolati erőszak helyzete nem javult Magyarországon azóta, hogy a kormány az Isztambuli Egyezmény előírásai helyett saját megoldásokkal védené őket. A kapcsolati erőszak bűncselekmények túlnyomó részét nők ellen követik el. Az elkövetők többsége házastársi vagy élettársi kapcsolatban van az áldozatokkal – írja az Átlátszó.

A lap korábban nem nyilvános adatokat szerezett meg a Magyarországon nők ellen elkövetett kapcsolati erőszakról. A bűncselekmények jellegzetességeit leíró, éves statisztikákat közérdekű adatigénylés útján kapták meg a rendőrségtől.

Az Isztambuli Egyezmény

Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, közismert nevén az isztambuli egyezmény az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg az egyezményhez való csatlakozás lehetőségét. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése”. (Nőkért.hu)

"Az adatokból az derült ki, hogy a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma nem csökkent" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Szopkó Zita, a cikk egyik szerzője. Az Átlátszó munkatársa hangsúlyozta, hogy a parlamenti fideszes többség 2020-ban nyilatkozatban utasította el az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, arra hivatkozva, hogy a magyar nőket kiválóan meg lehet védeni anélkül, hogy követnék a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló egyezmény előírásait. Ez az álláspont az adatok alapján megdőlt.

Megjegyezte, a sértettek döntő hányada férfi, míg az elkövetőké férfi. Az elmúlt három évben a kapcsolati erőszak bűncselekmények száma közel duplájára nőtt.

Évente párszáz esetről van szó, de ezek csupán azok az esetek, amelyek eljutottak a rendőrségig. A NANE és a Patent Egyesület számításai szerint azonban a hivatalos statisztikában megjelenő számoknál jóval több, nagyjából 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozatává válik.

Ezen nagy mértékben javíthatna az egyezmény, amely olyan intézményrendszereket és protokollokat ír elő, amelyekkel hatékonyabban lehet fellépni a nők ellen és a családon belül elkövetett erőszakos bűncselekmények ellen.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szopkó Zitával
2023.03.10., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert