„Klubrádió
Reggeli gyors

Sok részterületen ágyaztak meg Mészáros Lőrinc vagyonának

4/01/2024 14:42

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc legutóbb 660 milliárd forinttal vezette a gazdaglistát, és a nevén szereplő javak alapján a Forbes dollármilliárdosai közé is bőven befért. Pedig az egykori gázszerelő csak tíz éve került a milliárdosok krémjébe, és rövid idő alatt vált az ország leggazdagabb emberévé. Innentől megállíthatatlan lett. Vitéz F. Ibolya újságíró írt minderről cikket a 24.hu-ra. A szakújságírót Szénási Sándor kérdezte a Klubrádió Reggeli gyors műsorában arról, hogyan jutott el Mészáros az ezermilliárdos üzletekig, illetve hogy mennyi részterületen kellett ehhez megágyazni.

2024. január 04. Reggeli gyors - részlet Vitéz F. Ibolya 2024.01.04.
10:11
00:00

Hogy miért éppen Mészáros Lőrinc? "Ugye azért mégiscsak Orbán Viktor földije és bizalmi embere, akit már a felcsúti futballakadémia kapcsán, mint annak kuratóriumi elnökét, ki lehetett próbálni" - mondta Vitéz F. Ibolya, a legfrissebb Mészáros-vagyonról szóló 24.hu-n megjelent cikk szerzője. Egy évtizede, 2014-ben került fel először a 100 leggazdagabb magyar vállalkozó listájára Mészáros. Az egykori gázszerelő 7,7 milliárd forinttal és kevesebb, mint egy tucat céggel került akkor a top100-ba, azóta viszont a 85-szörösére nőtt a becsült vagyona.

Mészáros egyedülálló ebben a történetben. Ha egy magyar polgárnak eszébe jut valaki, mint a legfőbb NER-lovag, akkor az a Mészáros, tehát nem Szíjj László, vagy Garancsi István a top tízből, nekik nem is biztos, hogy ismerik a nevüket. Persze Vitéz F. Ibolya szerint azért érdemes megnézni a Forbes listáját évről évre, hogy az első tízben milyen jelentős vagyonok láthatóak. "Az első tíznek valamilyen őrületes, több ezer milliárdos összvagyontömege volt - mondta. - Azért ne feledkezzünk el arról, hogy a második, harmadik, negyedik helyezettnek is még bőven 600 meg 400 milliárdok koncentrálódnak a kezében, és azt is tegyük hozzá, hogy ez a hivatalosan szemmel jól látható vagyon – a tőzsdén forgó cégek részvényértéke a konkrét cégekben – mellett még ott van az a vagyon, amit nem látunk."

 
Mészáros Lőrinc
MTI/Balogh Zoltán
 

"De tény, hogy a kirakatba tettek egy személyt – mondta Vitéz F. Ibolya –, nem vagyok arról meggyőződve, hogy nagyon fontos, hogy hogy hívják azt, aki 100-200-300 millió eurós vagyonnak a birtokosa. Mészáros a tíz év alatti, őrületes évről-évre történő gyarapodásában egyedülálló. Ugye annyi kis megtorpanások voltak a gyarapodásában, amikor a tőzsdei részvényeknek mondjuk lejjebb ment az árfolyama, de egyébként mondhatjuk, hogy ez egy exponenciális növekedés volt." Szerteágazó területen szerzett tulajdonokat az energetikától a médiáig és az Esterházyak földbirtokán keresztül Demján Sándor szőlős birtokáig mindenfélét.

A kérdés, amit az újságíró a cikke címében feltett: Hogyan szerezhetett 660 milliárd forintot Mészáros Lőrinc tíz év alatt? Erre a választ a háttérben lévő összjátékban kell szerinte keresni. "A legfontosabb mérföldkőhöz érkezünk akkor, amikor megjelennek ezek a bizalmi vagyonkezelő és magántőkealap típusú szervezetek, amelyek esetében már nincs sok értelme bogozgatni, hogy ki az alapkezelő, az alapkezelőnek mennyi köze van a vagyonhoz, kinek a vagyonát rakják, hová rakják. Ezek nem látható dolgok" – hangsúlyozta.

Mindez, mint mondta nagyon sok bedolgozót és agyat követel. "Tehát most csak gondoljunk arra, hogy hogy lehet azt elintézni, hogy a közbeszerzéseken mindig X és Y fusson be. Ez nem olyan egyszerű, hogy állandóan mindenen majd nyerünk, hanem kell egy jó közbeszerzési jogász, aki kitalálja a tömbösített közbeszerzést, és mostantól kezdve hét évre írunk ki előzetes keretmegállapodásos közbeszerzést."

Úgy látszik, hogy nagy összjáték van a háttérben, amiben elég fontos lépés a versenyhivatalnak a kiiktatása. "A versenyhivatalnak nemcsak az a dolga, hogy egyes ágazaton belül megnézze, hogy piaci túlsúlya van-e egy adott tulajdonosi körnek, hanem az is hogy a gazdaság egészét tekintve túl sok szektorban van-e jelentős érdekeltsége – mondta Vitéz F. Ibolya a műsor után a Klubrádiónak. - Nincs ilyenfajta piaci vizsgálat Magyarországon. Amerikában van ilyen, nálunk is kellene. Horizontálisan, vertikálisan kell vizsgálni a piacot." Még hozzátette: "Meg kellene nézni, hogy valamilyen tulajdonosi kör agyonnyomja-e a piacot, lehet-e mellette levegőt venni, túlsúlyos-e a gazdaság egészére tekintve."

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/ interjú Vitéz F. Ibolyával
2024. január 04., csütörtök 8.35
Riporter: Szénási Sándor