„Támogassa
Reggeli gyors

Sok műhó. Mennyiért? Téli olimpia Pekingben

5/02/2022 09:09

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Kezdődik a téli olimpia - M. Dénes Tamás sporthírei.

2022. február 04. Reggeli gyors-részlet (2022.02.04. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:13
00:00
Itt a hivatalos dala a pekingi téli olimpiának. Wang Ping Jui es Chang Si Lei jegyzi a Together For a Shared Future című dalát, ami valami olyasmit tesz magyarul, hogy együtt a közös jövőért, amivel nem is lenne különösebb baj, ha nem éppen az a Kína hozta volna létre ezt a szerzeményt, amely éppen ujgurok millióit küldi úgynevezett átnevelő táborokba.

Innentől fogva rendkívül álságosnak tűnik ez az egész. Csakúgy mint az európaiak felháborodása azzal kapcsolatban, hogy nem elérhető sem a Facebook, sem a Twitter, sem a YouTube, de még a Google sem, tehát a Gmailes cím sem – valamelyest ezt is lehetett tudni előtte. Mint ahogy azt is, hogy a több tonnányi hó, amire a síversenyekhez szükség van, az egy az egyben műhó, merthogy Kína ezen részén hiszen egyáltalán nincs hó. Szóval ezen nem érdemes felháborodni ezt akkor is tudtuk amikor Kína megkapta a rendezés jogát 2015-ben. Az olimpiai hangulat gondolom a tető fokára hágna, ha nem éppen szkafanderben kellene járkálni mindenhová a belső buborék embereinek, nem járna már 300 fölött a koronafertőzöttek száma, köztük olyan nevek, mint a norvég aranyesélyes északi kombinációs Jarl Magnus Riiber, vagy éppen a biatlonos Johannes Thingnes Boe, aki még ugyan nem koronás, de már karanténban van, mert közeli kontaktusban volt egy fertőzöttel. Az osztrák bobos Markus Sammer eset a legfurcsább, aki először pozitív, majd két nappal később negatív, majd újabb egy nappal később egy újabb pozitív tesztet produkált. A sísport álompárja Mikaela Shiffrin  és Aleksander Aamodt Kilde a koronafertőzéstől tartva nem is találkoznak egymással szinte, csak a közös étkezések maradtak meg.

Ugyancsak nem éppen az olimpiai hangulatról tesz tanúbizonyságot az a döntés, miszerint a 45 ukrán sportolónak kiadták ott az utasítást, hogy nem készíthetnek közös fényképet orosz sportolóval, mert – hogy idézzem Vagyim Gutzeit ukrán sportminisztert – rengeteg a barátság a két nemzet sportolói között, de Oroszország egy olyan ország, amellyel jelenleg háborúban állunk, mondta. Érdekes egyébként, annak idején 2008-ban a pekingi nyári olimpia idején az orosz csapatok éppen Grúziába vonultak be. Sose felejtem a síró grúz sportlövő bronzérmest, akit én interjúvoltam meg annak idején.

Rég volt, akkoriban azt hittük, Kína elkezd nyitni a világ felé, demokratizálódik, szabadabb lesz. Mára már nincsnek ilyen illúzióink. Már akkor is 100 méterenként álltak a katonák mindenhol, folyamatos volt a megfigyelés. De még volt belső kritika, még léteztek független művészek – mára ez szinte teljesen megszűnt. Xi Jinping nem tűr meg ilyesmit.

Mindenesetre ha arra a képre vagyunk kíváncsiak, amit Kína a világ elé akar tárni, akkor a megnyitón kapunk egy ízelítőt ebből. Pénteken 13 órától kezdődik a téli olimpia.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2022. február 4-i Reggeli gyorsban hangzottak el, a fenti lejátszás gombra kattintva visszahallgatható.