„Klubrádió
Megbeszéljük...

Simkó Edit: Csacsogás helyett, tetteket szeretnénk látni Novák Katalintól

15/05/2023 18:02

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Novák Katalin tanárokkal való találkozása mindössze propagandaesemény volt, valódi változás nem következik belőle – mondta Simkó Edit. Az eseményen résztvevő pedagógus szerint a beszélgetés helyett valódi tetteket szeretnének látni a köztársasági elnöktől, például ne írja alá a státusztörvényt. Simkó a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy szeretnék, ha a propaganda helyett egy szakmai grémium tárgyalna valódi döntési helyzetben lévő politikusokkal.

2023. május 15. Megbeszéljük-részlet (2023.05.15.) Simkó Edit
15:18
00:00

Novák Katalin nem a Sándor-palotából érkezett, hanem egy fekete autóból szállt ki, mikor tanárok és diákok szerettek volna filmforgatással egybekötött látogatást tenni az épületben, az ott rendezett nyílt nap alkalmából – mondta Simkó Edit, aki maga is ott volt a köztársasági elnök megjelenésekor. Novák Katalin örömmel köszöntötte a megjelent csoport, Simkó pedig mosolyogva közölte vele, hogy azért jöttek, mert kíváncsiak, mire költik az adófizetői pénzeket, mert az iskolákra nem, az biztos – idézte fel.

Ezt követően egy másik pedagógus azt mondta Nováknak, hogy szeretné, hogy ha a státusztörvényt nem írná alá – mondta Simkó. Hozzátette, a csoport tagjai igyekeztek fölhívni az államfő figyelmét az oktatás különböző hibáira, és mi jelezték neki, hogy jelenleg propagandát művel azzal, hogy leereszkedik hozzájuk. Ez a mozzanat vetett véget a beszélgetésnek, hiszen e szavak hallatán Novák sértődötten odébb állt – idézte fel Simkó.

A pedagógus szerint az, hogy Novák Katalin "szépen, frissen sminkelve, hófehérben kilibbent hozzánk az esőben, és nagyon barátságosan próbált beszélgetni", mindössze arra alkalmas, hogy propagandafilmet forgassanak a köztársasági elnök tevékenységéről. "Csak mi már kevésbé vagyunk erre barátságosak, a tetteket szeretnénk látni. Itt a nagy alkalom, státusztörvényt nem kell aláírni, és akkor máris lesz egy pici bizalmunk" – tette hozzá Simkó Edit.

Nyílt nap a Sándor-palotában
 
Nyílt nap a Sándor-palotában
 
Novák Katalin köztársasági elnök (j) érdeklődőkkel a hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából tartott nyílt napon a Sándor-palotában 2023. május 14-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Pankotai Lili arról kérdezte a köztársasági elnököt, mit gondol arról, hogy a kormány az uniós támogatásoktól teszi függővé a pedagógusok béremelését, erre pedig Novák Katalin úgy felelt, hogy szerinte ezt a kormánynak saját hatáskörben kellene elintéznie. Ez sokkal erősebb, mint amit bárki mondott volna a kormányból eddig – értékelte a helyzetet a műsorvezető. Bolgár György. Simkó szerint Novák azért érezte magát kínosan, mert ott diákok és felnőttek is hozzászóltak, miközben ő arra várt volna, hogy a csoport megilletődik a helyzettől. Pedig "mi, diákok és pedagógusok állandó improvizációhoz vagyunk szokva, mert ugye meg kell valahogy oldani az életet, és az iskolát már lassan nem lehet másképp, mint folyamatosan improvizálni a legváratlanabb helyzetekre" – tette hozzá.

Simkó Edit azt mondta, hogy Novák Katalin távozása után a csoportjuk bejutott a Sándor-palotában, és megvalósították az eredeti tervüket: "Forgattunk kisfilmet, ez volt a szándékunk azzal, hogy végigmegyünk, és akkor mondjuk a gyerekeknek, hogy »Jé, nézzetek, csodálkozzatok rá, hát mindenütt van izzó, és mindegyik ég is. Ó, nem áznak be a falak. És nézd a mennyezetről nem hullik a vakolat, hanem gyönyörű szép intarziák vannak.« A Mária Terézia teremben elmagyaráztuk, hogy »lám, neki bezzeg mennyire fontos volt az oktatás, ugye.« A tükörteremben pedig javaslatot tettünk rá, hogy lehet, hogy használni kéne a politikusoknak intenzíven, akik itt megfordulnak, hogy nézzenek bele. Tehát egyszerűen csak egy gyors rövid móka, senkit meg nem állítva, meg nem akadályozva, ennyi volt a tervünk, tehát semmi extrát nem akartunk csinálni" – emlékezett vissza Simkó Edit.

A teljes interjút meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Kiemelt kép: Telex

Megbeszéljük.../ Interjú Simkó Edittel
2023. május 15., hétfő 16:50
Műsorvezető: Bolgár György