„Klubrádió
A jövő itt van

Segítség, karácsony!

25/12/2022 12:07

| Szerző: Lehoczky Mirjam

Évek óta megszokott, hogy karácsonykor a feje tetejére áll a világ. Tömött sorok és dugók mindenhol, igyekszünk mindent tökéletesre varázsolni szentestére, de észre sem vesszük, hogy ebben a nagy igyekezetben eltűnik az intimitás, az együttlét öröme, és ezt gyermekeink is megsínylik. Bencsik Gyula műsorvezető Peer Krisztina gyermekpszichológussal kereste a választ A jövő itt van műsorában, hogyan lehet megkönnyíteni a gyerekekre, és az egész családra nehezedő nyomást ünnepek környékén.

2022. december 19. A jövő itt van (2022. december 19., hétfő 14:00)
49:20
00:00
Műsorvezetők: Bencsik Gyula Szerkesztők: Bencsik Gyula

Peer Krisztina szerint abban, hogy mennyire hat ránk a kívülről érkező őrület nagy szerepe van, mit hozunk otthonról. A pszichológus anyukája egyedül nevelte őt és testvérét, így mindig minden az utolsó pillanatban lett készen, hatalmas idegeskedés közepette. Ezért nagy adag tudatosság van abban, hogy úgy döntött, nyugodtan szeretné végig csinálni ezt az időszakot. Persze, néha nem elég, hogy eldöntjük, hogy mi másképpen szeretnénk csinálni, ezek a dolgok mélyen vannak kódolva bennünk. Nem állítja azt sem, hogy Őt nem éri el a társadalmi nyomás, de megpróbálják a családban leosztani a feladatokat, így nem terhelődik egy valakire az összes ünnepek körüli teendő.  

Tudja, hogy most különösen nehéz ellazulni, felszabadulni, hiszen két-három éve elhúzódó krízisben élnek a családok, ami nagyon frusztrálhatja a szülőket, ha csak az ajándékozásra vagy az ünnepi menüsorra gondolunk. Azt tanácsolja, hogy előre beszéljük végig, ki hogy szeretné tölteni az ünnepeket, mire van igénye, hiszen nehéz úgy a másikra hangolódni, hogy a saját igényeink folyamatosan háttérbe vannak szorítva. Azt mondja, nem kell feltétlenül mindig valami program, próbáljunk meg minél több minőségi időt tölteni a gyerekekkel.

Karácsonyi vásár
 
Karácsonyi vásár
 
Nyíregyháza, 2017. december 23. Vásárlók egy nyíregyházi bevásárlóközpontban 2017. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Azt mondja, sokszor a felnőttek is nehezen tudják megfogalmazni, nekik mit jelent a karácsony, akár vallási, akár kulturális szempontból, pedig a gyerekek szemszögéből fontos lenne tudnunk a saját hozzáállásunkat, hogy nekik is válaszokat adhassunk.

Fontosnak tartja, hogy mindenkinek az igényét figyelembe vegyük ebben az időszakban is. Az ő családjukban például nem ragaszkodnak semmilyen étkezési szokáshoz, akár sajtos tészta is kerülhet az asztalra, ha a gyerekek szeretnék. Azzal persze egyetért, hogy a rituálék, a hagyományok bizonyos fokig biztonságot nyújtanak, fontos, hogy a gyerekek emlékezzenek ezekre, és később beépüljön az életükbe a biztonság teremtés és a hagyományok követése.

Ilyen például az ünnepekhez kötődő mesevilág is, amire a gyerekeknek bizonyos életkorig feltétlen szükségük van. A szülőknek nem kell ebből erőszakkal kiszakítani a gyerekeket, hagyjuk meg nekik a választás lehetőségét, hiszen a gyerekek azt is tudják, meddig szeretnének benne maradni az ünnepekhez kötődő varázslatokban, meddig hisznek a Jézuskában, vagy a Télapóban.

A kamasz gyerekeknél annyival nehezebb a helyzet, hogy ők életkoruknak megfelelően nem akarnak együtt lenni a családdal. Náluk is igaz, hogy a leghatékonyabb, ha előre átbeszéljük, mit szeretnének csinálni, és ebben támogassuk, amennyire lehetséges, de ne felejtsük,  azért a felnőttek szablyák a kereteket.  A szülők nyissák ki az elméjüket és próbáljanak meg kicsit a serdülő fejével gondolkozni, tudva, hogy a kamaszok akkor fogják magukénak érezni az ünnepeket, ha ők is bele tudják tenni a saját részüket.

Az ajándékozással kapcsolatban azt tanácsolja a pszichológusnő, hogy a saját életkori sajátosságaihoz igazodva vonjuk be a gyerekeket a közös készülődésbe. Egész kiskorban is sok mindent megértenek, de azt még ne várjuk el tőlük, hogy saját tárgyaiktól megváljanak, vagy hogy az ismeretleneknek adakozás jelentőségét megértsék. Ez nem azt jelenti, hogy nem jószívűek, csak ez a fajta megértés csak kisiskolás korban kap teret, ahogy kognitívan érnek, úgy tudnak szolidárisak és megértőek lenni.

 
Karácsonyi pulóverek Fotó: Pixabay
 

Szilveszterre azt tanácsolja a szülőknek, hogy készítsék fel magunkat a várható eseményekre, de azért azt is látni kell, hogy nem azon az egy estén múlik, hogy tudunk-e bizalmat szavazni egymásnak. A kamaszoknak az a legfontosabb, hogy érezzék, a szülők mindig ott vannak mellettük, amikor szükségük van rájuk. A szülőknek pedig el kell viselniük, hogy nem bírnak mindent kontrolálni. Akkor tud őszinte maradni a kapcsolatuk, ha mindent meg lehet beszélni őszintén, ami nem azt jelenti, hogy nem fejezhetjük ki a véleményünket, vagy nem tetszésünket. A szakértő szerint bánjunk óvatosan az évértékelésekkel, az elmúlt évünk végig gondolása sok esetben növeli a szorongást. Ugyanilyen hatással lehetnek az irreális fogadalmak is, amelyek nem vezetnek jóra.

A jövő itt van
2022. december 19. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik Gyula