„Klubrádió
Esti gyors

Róna Péter: A kormány a kínaiak megbízásából veszi meg a Liszt Ferenc repteret

11/09/2023 18:29

| Szerző: Klubrádió

Nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország már de facto nem a nyugati világ része: több mint fél lábbal a keleti érdekszférához tartozik – mondta a közgazdász.

2023. szeptember 11. Esti gyors - részlet 2023.09.11. Róna Péter
10:06
00:00

A kormány nem az országnak, hanem valakinek a megbízásából akarja megvenni a Liszt Ferenc repteret – mondta az Esti gyorsban Róna Péter.  Hogy ez a valaki ki lehet, arra hétfőn választ is kaptunk Nádasi Tamástól, az MKIK Magyar-Kínai Tagozatának elnökétől, aki a kantoni vásáron úgy fogalmazott: Magyarország lesz Kína európai hidfőállása – hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Róna szerint a négymilliárd eurós üzlet azért lenne jó Kínának, mert így még inkább azt csinálhatna nálunk, amit csak akar. Tehát nem Magyarország fogja eldönteni, hogy Ferihegyen ki száll le és ki fel – hanem Kína. Történik pedig ez akkor, amikor az egész Európai Unió azon fáradozik, hogy a kínai kapcsolatait leépítse, Kína befolyását csökkentse.

Mi meg közben tovább haladunk azon az úton, ami az Európai Unióból való kiesésünkhöz vezet – vélekedett. Az unió nem kíván kínai hídfőállást látni Európában, az ugyanis nem szolgálja az európai érdekeket. Tehát annak, hogy Magyarország ezt a lépést megteszi, meglesznek a következményei – jegyezte meg, hozzátéve: nem tartja valószínűnek, hogy volna akkora politikai és gazdasági erőnk, hogy ezt a politikát véghezvihetnénk komoly európai megtorlás nélkül. 

Az LMP elnökválasztó kongresszusa
 
Róna Péter.
MTI Fotó: Kovács Attila
 
 

A felvetésre, hogy tulajdonképpen nem lehetséges-e: nem kell tartanunk a kínai politikai befolyástól, hiszen mi egyszerűen csak üzletelünk, és ennyi, Róna azt mondta: kínai szempontból nincs olyan, hogy üzletelés politikai szempontok nélkül. Minden üzletük egyazon politikai stratégia része, amelynek célja Kína politikai, hatalmi erősítése.

Magyarország választás elé került, és úgy tűnik, hogy döntött: a kínai és orosz kapcsolatok irányába mozdult el, miközben Európával perlekedik és Amerikát ócsárolja. Még arra sem volt képes, hogy '56 gyalázása ellen felszólaljon. Nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország már de facto nem a nyugati világ része: több mint fél lábbal a keleti érdekszférához tartozik – összegzett Róna Péter.

Esti gyors
2023. szeptember 11., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János