„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bodnár Zoltán: Erkölcstelen a budapesti repülőtér felvásárlása ilyen gazdasági környezetben

6/09/2023 19:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Erkölcstelen a megszorításokat elszenvedő magyar társadalommal szemben, hogy ebben a rettenetes gazdasági helyzetben az állam többségi részesedést vásárolna a Budapest Airportban – mondta Bodnár Zoltán közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, valószínűsíthető, hogy ez a felvásárlás is valamelyik Fidesz-közeli oligarcha gazdagodását szolgálja majd.

2023. szeptember 06. Megbeszéljük-részlet (2023.09.06.) Bodnár Zoltán
15:38
00:00

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter véleményével ellentétben nem nemzetstratégiai érdek az, hogy az állam 4,5 milliárd euróért többségi részesedést vásároljon a Budapest Airportból – mondta Bodnár Zoltán közgazdász, az MNB volt alelnöke. Ellenben az egészségügy, illetve az oktatás helyzete sokkal fontosabb nemzetstratégiai kérdés – hangsúlyozta.

Szerinte nincs semmilyen gazdasági észszerűsége ennek a befektetésesnek, ráadásul végtelenül erkölcstelen és tisztességtelen a magyar állampolgárokkal szemben, akik a megszorító intézkedések tucatjait szenvedik el.

Ha az állam kezébe kerül a repülőteret üzemeltető cég, akkor elintézhetik, hogy a Fidesz-közeli beszállítók kizárólagos szerződést köthessenek a reptérrel – mondta Bodnár. Az új beszállítók pedig így magasabb árakat szabhatnak, ennek hatására pedig a szolgáltatások díját is kénytelen lesz emelni a reptér, ezt pedig az utasok fogják megfizetni – tette hozzá.

Ugyanakkor a beszállítók kedvezményezése elérhető volna a repteret érintő jogszabályok módosításával is, nem kellene feltétlenül részvényessé válni a Budapest Airportban –  magyarázta a jogász végzettségű Bodnár. A reptér állami részét az Orbán kormány valószínűleg – mint más állami befektetések esetében is – át fogja játszani, "a Tiborc-gyereknek vagy a Mészáros Lőrincnek, valamelyik NER-lovagnak, orknak, oligarchának" – fogalmazott. 

Elképzelhető-e, hogy a felvásárlás hátterében egy olyan terv áll, miszerint egy kínai logisztikai központtá fejlesztenénk a ferihegyi repülőteret? – tette fel a kérdést a műsorvezető, Bolgár György. Bodnár elképzelhetőnek tartana egy ilyen tervet, ugyanakkor szerinte téves az  koncepció, miszerint a nyugattól el kell fordulni és a kelet kegyeit kell keresni. Ráadásul Kína számára egy szabad szemmel nem látható reláció Magyarország; a magyar nemzetgazdaságnak még Kínával kötött üzletből semmilyen előnye a nem származott – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Bodnár Zoltánnal
2023. szeptember 06., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György