„Támogassa
A lényeg

Négymilliárd euróért veheti meg az állam a Budapest Airportot

11/09/2023 14:50

| Szerző: Klubrádió

A Bloomberg azt írja, hogy a Budapest Airport felvásárlása 4 milliárd eurós (csaknem 1540 millliárd forintos) tranzakció lehet.

A múlt héten derült ki, hogy lépett a kormány a Budapest Airport régóta rebesgetett visszavásárlása ügyében: vételi ajánlatot tett. A tulajdonos ezt később meg is erősítette a hvg.hu-nak.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a kormány 4 milliárd eurót ajánlott a repülőtérért, később egy megemelt, 4,4 milliárdos összegről is hallani lehetett. A Portfolio a múlt héten úgy kalkulált, hogy 4,5-4,6 milliárd lehet az ár. Cikkükben hozzáteszik: 2021-ben a Deutsche Bank fair érték becslése 4,2-5,2 milliárd euró volt.

Mint írják, a Bloomberg szerint a Budapest Airport felvásárlása 4 milliárd eurós (csaknem 1540 millliárd forintos) tranzakció lehet.

A magyar állam egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül 51 százalékos tulajdonrészt szerezhet, a maradék 49 százalékot egy reptérüzemeltető cég birtokolná.

A hvg.hu szerint az idei, már amúgy is ingatag lábakon álló költségvetés helyzetét végleg megpecsételheti az üzlet. Az első félév alapján ugyanis nemhogy 1,5 százalékos éves gazdasági növekedés nem lesz, de esélyes, hogy semekkora sem, miután a második negyedévben folytatódott a technikai recesszió, és a gazdaság nemhogy az egy évvel korábbi, de az előző negyedévhez képest is zsugorodott – ám a büdzsét a kormány 1,5 százalékkal tervezte.

A felvásárlás finanszírozása tovább növeli a deficitet, minden bizonnyal ezzel volt összefüggésben az Államadósság Kezelő Központ hétfői bejelentése: az eredeti 3409 milliárd forintról 4113 milliárd forintra emelte a központi költségvetés finanszírozási igényét a kormány.

Bodnár Zoltán közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke a Klubrádiónak azt mondta: erkölcstelen a megszorításokat elszenvedő magyar társadalommal szemben, hogy ebben a rettenetes gazdasági helyzetben az állam többségi részesedést vásárolna a Budapest Airportban.