„Köszönjük,
Café Péntek

Romboljatok, hogy építhessetek

15/03/2024 13:04

| Szerző: Váradi Júlia

Egy osztrák darab magyar változata, a különleges Cinema Mystica, egy balatonfüredi Kassák-kiállítás és búcsú Szüts Miklóstól – ezekről szólt a Café Péntek a héten.

2024. március 15. Café Péntek (2024. március 15., péntek 20:00)
51:30
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
79 éves korában meghalt Szüts Miklós, a magyar kortárs festészet kiemelkedő alakja, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja. Radnóti Sándor esztétával, filozófussal, a művész régi jó barátjával beszélgettünk a szomorú hírről, és az is szóba került, hogy a festő dédnagypapája a magyar forradalom és szabadságharc egyik vezetője volt.

Szüts Miklós
 
Szüts Miklós
Fotó: Arató András
 

Március 15-e más módon is témája volt a Café Pénteknek. A Kassák Múzeumban egy igazán érdekes kiállításon összevethetjük Kassák Lajos és Petőfi Sándor költészetét, Petőfi hatását és Kassák Petőfi-képét. Hasonlóan új látásmódban készül a Kassák Múzeum főigazgatója, Szeredi Merse Pál által a balatonfüredi Vaszary Villában rendezendő Kassák-kiállítás, amelynek címe: Romboljatok, hogy építhessetek. Erről is beszéltünk a kurátorral.

Kassák Lajos: Romboljatok, hogy építhessetek
 
Kassák Lajos: Romboljatok, hogy építhessetek
 

Az ÖMV közismert botrányát néhány bátor tényfeltáró újságíró robbantotta ki Ausztriában. A róluk írt darab magyar változatát – címe: A szerkesztőség – persze tele van áthallásokkal, Hevér Ádám rendezte, vele beszélgettünk.

Calle Fuhr: A szerkesztőség
 
Calle Fuhr: A szerkesztőség
 

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy a mesterséges intelligenciát is felhasználó, tőlünk ugyan nagyon távol álló ezoterikus művészeti kiállítás, a Cinema Mystica különös helyszíne a pesti belváros kellős közepe, közvetlenül a Párisi udvar mellett. Vígh Dávid kurátort kérdeztük.

Cinema Mystica
 
Cinema Mystica
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Café Péntek
2024. március 15. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia