„Klubrádió
Tudatos.hu

Cenzúra régen és most

25/10/2019 12:11

| Szerző: Klubrádió

A Tudatos.hu második adásában Neuman Gábor az Aczél-korszak és napjaink művészetpolitikájának párhuzamairól és különbségeiről beszélgetett meghívott vendégeivel.

2019. október 26. Tudatos.hu (2019. október 26., szombat 14:00)
48:34
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

Radnóti Sándor esztéta a Kádár-korszak művészeti cenzúrájának gyakorlatáról beszélt. Mit jelentett pontosan a három T? Kik voltak a rendszer kegyeltjei, megtűrtjei és áldozatai? Kik voltak azok, akik a az érintettek feje fölött döntöttek művészeti kérdésekben, hogyan valósult meg a – hivatalosan nem is létező – cenzúra?

Radnóti Sándor
 
Radnóti Sándor
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

Radnóti Sándor maga is szamizdatban volt kénytelen publikálni évekig, így saját bőrén tapasztalta az Aczél-korszak művészetpolitikájának szigorát, vagy épp engedékenységét.

Az adás második felében Nádasi Erika és Kaszás Gergő színművészek beszéltek arról, hogy napjainkban hogyan befolyásolja a politikai élet a színházak működését. 2011-ben társulati tagként mindketten átéltek egy akkor nagy port kavart igazgatóváltást Egerben, amikor Blaskó Balázs még évad közben váltotta Csizmadia Tibort a Gárdonyi Géza Színház igazgatói székében. A Blaskó által felvázolt művészeti koncepcióban, a "remény színházában" több társulati taggal egyetemben ők sem kívántak részt venni.

Hogyan alakult azóta a pályájuk, és hogyan látják ma a politika és a színház kapcsolatát?

A Tudatos.hu szombati adásában ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Címlapi kép forrása: Fortepan.hu - 1978. Magyarország,Budapest V. A VIT-utca rendezvénysorozat egyik helyszíne, Aczél György kultúrpolitikus.

 

Tudatos.hu
2019. október 26. szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor
Szerkesztő: Barna Zsuzsa