„Klubrádió
Café Péntek

Melankólia, elismerés, várospillanatok, tényfeltárás

1/12/2023 13:06

| Szerző: Váradi Júlia

A 150 éves Budapest és Lévai Jenő újságíró emlékezete, Gazdag Gyula kitüntetése mellett Soós Tamás, illetve Horváth János kiállítása, valamint egy Vajda Mihályra való visszaemlékezés voltak a Café Péntek témái között.

2023. december 01. Café Péntek (2023. december 01., péntek 20:00)
52:56
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a UCLA professor emeritusa az idei Moholy Nagy-díjas. A Café Péntekben őt kérdeztük, valamint a MOME rektorát, Fülöp Józsefet.

Gazdag Gyula nemrég vendégünk volt a Dobszerdában.

Budapest 150. születésnapjára jelent meg a Várospillanatok című gyönyörű album 150 régi fényképpel és több kortárs író történetével. Szegő János irodalmárral, a kötet szerkesztőjével beszélgettünk.

 
Szegő János - Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

Hogy a bódvalenkei parasztházak falára kiváló roma festők alkotásai kerüljenek, ez annak idején Horváth János helyi festőművész ötlete volt. Most az ő kiállítását nyitotta meg Alföldi Róbert az Átriumban.

És Soós Tamás a melankólia festő- és szobrászművészének az Einspach Fine Art & Photography Galériában rendezett  új kiállításáról beszélgettünk a művésszel. (Soós Tamás egy képe pedig a Knoll Galériában rendezett A '80-as évek nomádjainak manierizmusa c. kiállításon is látható.)

Sükösd Miklós szociológussal pedig a nemrég lezajlott Lévai Jenő emlékkonferenciáról és magáról Lévai Jenő tényfeltáró újságíróról beszélgetünk.

Lévai Jenő
 
Lévai Jenő
 

Legvégül Radnóti Sándor filozófust kérdeztük a napokban elhunyt, kiváló tudóstársáról, Vajda Mihályról.

Vajda Mihály
 
Vajda Mihály
 
Café Péntek
2023. december 1. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia