„Klubrádió
Reggeli gyors

„Rohad az államgépben valami”

16/07/2019 14:51

| Szerző: Klubrádió

Valami bűzlik Dániában. Ez a klasszikus, legismertebb fordítás Shakespeare drámájából. Arany János azonban úgy fordította, ahogy a címben írtuk.

2019. július 16. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. július 16., kedd 09:00)
42:08
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Több helyen is megírták, hogy Nádasdy Ádám, író, költő, műfordító -kollégánk itt a Klubrádióban - Angliába költözik. Valóban így van, de ez nem jelenti azt, hogy nem hallhatják majd a Szószátyár című műsorunkban. A Reggeli gyorsban másról is kérdezte őt Dési János.

Természetesen figyeli a magyar politikát, de inkább a hivatásának él. A műfordításnak. Érték ugyan csalódások, de biztos abban, hogy a klasszikus darabokat is újra le kel fordítani, mert a régi, bár „veretes” szöveget nem biztos, hogy érti a színházi közönség, a rendezők időről időre új fordításokat kérnek. Ahogy Nádasdy Ádám mondja: szereti megpiszkálni a közönséget, szeret rajzszegeket elhelyezni a nézőtéri székeken.

A Szószátyár című műsorunkról, amelyet Kálmán Lászlóval együtt készít, azt mondja, hogy az nem egy nyelvi illemtanóra. A magyar nyelv virgonc, él és virágzik, ezt próbálják bemutatni. Tanítani már nem szeretne, hisz ezt tette évtizedekig. Az elmúlt hónapokban betegeskedett, akkor jött rá, hogy hátra lehetne már dőlni egy kicsit, és hagyni, hogy jöjjenek mások.

Szerinte az asszonyoknak köszönhető, hogy van anyanyelvünk – vallja Nádasdy Ádám. A magyar az uráli nyelvek közé, a finnugor családba tartozik, ez tudományosan bizonyítható tény. Van benne némi török hatás, ami annak tudható be, hogy a férfiak katonáskodtak, míg az asszonyok otthon maradtak. Talán a legszebb példa: az ágy szavunk finnugor eredetű, míg a szék török gyökerű.

A beszélgetést a YouTube-on is elérheti.

Beszélgetés Nádasdy Ádámmal (Reggeli személy 2019.07.16.)

Nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár - illetve utóbbi már nem, most hagyja abba Nádasdy Ádám a tanítást. A Reggeli gyorsban a mai Magyarországról beszélgetett vele Dési János, aki arra is rákérdezett, mi igaz abból, hogy Londonba költözik, ahogy a Forbes-ban ezt lehetett olvasni.

Feliratkozott már a YouTube-csatornánkra?

FELIRATKOZOM:

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Reggeli gyors
2019.07.16. 06:00
Műsorvezető: Dési János