„Klubrádió
Szószátyár

Ön vagy maga? Kiakadt, de bepipult

5/05/2019 07:16

| Szerző: Klubrádió

A Szószátyár legutóbbi adásában hallgatói kérdésekre válaszolt Kálmán László és Nádasdy Ádám. Ezekből szemezgetünk.

2019. május 01. Szószátyár (2019. május 1., szerda 19:00)
47:58
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám

Hogyan lesz a diadalból diadalmas? Nos, a válasz nem bonyolult: két külön szóról beszélhetünk. Ugyanis a régi magyarban létezett olyan szó, hogy diadalom, ebből keletkezik a diadalmas, csak a diadalom már feledésbe merült.

Elválik-e már egymástól a látszik és a látszódik? Nagyon közel van egymáshoz a két szó jelentése, de az efféle szavak lassan hajlamosak szétválni. Esetleg az egyik ki is kophat a nyelvből. Például olyat ma már nem nagyon mondunk, hogy hallszik (talán meg sem értjük), ismerjük viszont azt, hogy hallatszik, sőt hallatszódik.

Igaz-e, hogy terjed az ön, és háttérbe szorul a maga? A műsorvezetők ezt ugyan nem kutatták, de a hallgatónak igaza lehet. A maga egy kicsit talán már lekezelő, bizalmaskodó. Az ön pedig kifogástalanul udvarias.

Miért mondjuk azt, hogy kiakad, de bepipul, kipurcan, de bedöglik? Miért viselkednek így az igekötők? Bizony az igekötőknek sok vajtájuk van. Ezekben a szavakban nem az a funkciójuk, hogy valamiféle irányt jelöljenek, hogy valamiből kifelé, vagy valamibe befelé tartunk. Ezek absztrakt dolgok, átvitt értelmű szavak.

Az orosz szavak, főleg nevek átírásánál miért nem az eredeti szabályokat követjük. Miért Sztálin és nem Sztalin, miért Leningrád és nem Lenyingrad? Miért Kubászov és nem Kubaszov? Ennek a megválaszolásában Kristó László segített, aki szerint egyszerűen arról van szó, hogy ezek nem átírások, hanem így mondjuk magyarosan.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.