„Klubrádió
A lényeg

Reverendás pap magából kikelve üvöltözött a választási visszaélésekre figyelő aktivistákkal

3/04/2022 18:14

| Szerző: Klubrádió

A Tiszta szavazás program aktivistái összegyűjtötték a nap közben észlelt választási csalásra utaló gyanús eseteket Facebook-oldalukon. Szerintük van, ahol 10 ezer forintot, de akad olyan település is, ahol csak disznóvágásból maradt húst adtak szavazatért. Több helyen tapasztaltak buszoztatást, de ezek közül az egyiken, Hortobágyon a polgármester visszautasította, hogy szavazókat utaztattak volna, szerinte éppen szavazatszámlálókat vittek.

Autót ütlegelő szavazószállítók, kiabáló pap, erőszakoskodás a Tiszta Szavazás önkénteseivel; több helyen is zaklatták a választás tisztaságára figyelő aktivistákat azért, mert a munkájukat végzik – írja a szervezet a Facebookon.

Gyöngyösön gyanúra okot adó eseményekre figyeltek a szervezet aktivistái, egy választási csalásnak tekinthető utaztatás dokumentálása közben érte fenyegetés az önkéntes őrszemeinket, az autójukat többször is megütötték. Az aktivisták rendőrt hívtak, bejelentést tettek. Hasonló eset zajlott a Borsod megyei Alsózsolcán, ahol vélhetően szintén utaztatás zajlott, önkénteseinket itt is megfenyegették a feltételezett elkövetők.

A Csongrád megyei Makón a szavazókör előtt zaklatták az aktivistáikat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: „mindenki szavazzon a Fideszre”. A megfigyelők itt is rendőrt hívtak.

A beszámoló szerint Nagykállóban egy római katolikus pap terepjárójából kiszállva lefotózta őket, majd üvöltözni kezdett velük. A pap, Ruszki Gábor azt kiabálta „mit képzelnek magukról, Nagykállóban nincs választási csalás”.

Vélhetően a választások tisztaságáért dolgozó aktivistának nézett mindenkit, aki a Kállay iskola előtt állt. "Azt hittük, hogy nekünk jön" – számolt be egy asszony, pedig - tette hozzá – "a nyájába tartozom én is". "Rám támadott úgy, hogy meg sem kérdezett, mit ácsorgok ott" – mondta. A zaklatott asszonyt az atrocitás nagyon megviselte.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Tiszta szavazás program helyi megfigyelői választók szállításáról tettek bejelentést Hortobágyon, miután állításuk szerint Tanyajárat néven menetrendszerű buszjáratot hirdetett meg a Hortobágyi önkormányzat a választás napjára, hogy ezzel szállítson szavazókat.

Hortobágy polgármestere, Jakab Ádám Facebook-bejegyzésben reagált a vádra, szerinte semmiféle választási csalás nem történt, mert bár buszoztatás valóban történt, nem választópolgárokat szállítottak, hanem a helyi szavazókörökbe delegált szavazatszámlálókat, „akik gyalogosan nem tudták volna gyakorolni az alkotmányos jogukat és a szavazatszámláló bizottsági tagságukból adódó kötelezettségüket ezen lehetőség nélkül”.

A TASZ jogászai kifogást adtak be a választási bizottsághoz a választás rendjéről szóló törvény megsértéséről, amiért bizonyos személyek 10 ezer forintot adnak a szavazatért a Borsod megyei Ongán. Erről is a Tiszta szavazás program a közösségi oldalán olvashattunk. 

Makón (Csongrád-Csanád megye, 4. OEVK), Márki-Zay Péter és Lázár János körzetében a választás tisztaságára figyelő aktivisták figyeltek fel arra, hogy 2-3 gyanús autó visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt a délelőtt folyamán. A történtek szavazatvásárlás erős gyanúját vetik fel. A helyi szavazók elmondása szerint a megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adagot adtak nekik a disznóvágásból visszamaradt húsokból.