„Klubrádió
Megbeszéljük...

Rendőrt hívtak az MKKP politikusára, amiért átfestett egy antiszemita feliratot

30/05/2023 18:27

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pártigazgatója lefestette az újpesti panelház falán éktelenkedő "zsidó SZDSZ" feliratot, mire rendőrt hívtak rá. A politikus a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, hogy a bíróság azt mondaná ki, hogy ez nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába, akkor a Kutya Párt teljes léte kerülne veszélybe.  

2023. május 30. Megbeszéljük-részlet (2023.05.30.) Nagy Dávid
10:22
00:00

Egy újpesti panelház külső falán évek óta éktelenkedett a "zsidó SZDSZ" felirat. Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pártigazgatója akkor látta először, mikor 2007-ben tíz évesen az öccsével a környéken szánkóztak télen. A graffiti azonban a helyén maradt, annak ellenére, hogy Nagy azóta többször is említette a gondnoknak, hogy kéne ezzel kezdeni valamit, mivel az antiszemita felirat akkor még messziről látszott. Ennek a látványnak vetett véget az MKKP pártigazgatója, mikor múlt hét szombaton teknősöket festett fel, hogy eltakarja a graffitit. Azonban a szemközti házban lakó szolgálaton kívüli rendőr annyit látott az estből, hogy Nagy Dávid a másfél éves kisfia társaságában színes festéket visz fel a ház falára, ami rongálásnak tűnhetett a rendőr szemében, aki ezért kihívta kollégáit.

Nagy Dávid elmondása alapján, míg a kiérkező rendőrökre vártak ő szeretett volna elmenni az autójához a gyermeke vízéért, azonban a szolgálaton kívüli rendőr nem engedte ezt neki. Erre Nagy megkérdezte a rendőr azonosítószámát, aki azonban csak cinikusan annyit felelt, hogy "3". Az MKKP pártigazgatója ezt megelégelte, és elindult az autója felé, ekkor érkeztek meg a szolgálatban lévő rendőrök.

Nagy elismerte tettét, ugyanakkor azzal érvelt a kiérkező rendőröknek, hogy ez belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, hiszen a korábbi rongálást írta felül, ami antiszemita megnyilvánulás volt. A politikus szerint a rendőrök egy izgalmas párbeszédet folytattak a kapitánysággal, ahol nem akarták elhinni, hogy valóban teknősök lettel felfújva a falra. Majd az egyik rendőr szájából elhangzott, hogy ebből gyerekvédelmi ügy lesz, mivel Nagy belevonta a rongálásba a gyermekét is, tette hozzá.

Szerinte mivel egymásnak ellentmondó határozatok vannak, ezért a kapitányságon sem tudták eldönteni, hogy ilyenkor a teendő. Egy tavalyi kúriai döntés szerint bármilyen falfirka is történik, az rongálásnak minősül, és nem lehet szabálysértés, nem lehet véleménynyilvánítás, hogy ne dobálják egymáshoz az ügyet a különböző bíróságok, rendőrségek, önkormányzatok – magyarázta Nagy Dávid.

A MKKP pártigazgatója azt mondta, egymásnak ellent mondanak a különböző határozatok, és ezt a Kutya Pártnál az utóbbi időben tesztelgették. "A Kutya Párt, amivel a legjobban különbözik a többi párttól, hogy először cselekszik, utána beszél" – mondta. Számukra azért létkérdés, hogy mostantól a zsírkréta és az aszfaltkréta is rongálásnak számít-e, hiszen a Kutya Párt gyakran szokott ehhez hasonló eszközökkel élni a véleménye kinyilvánítása érdekében.

Hozzátette, nem is biztos, hogy rosszkor jött ki ez az ügy, mert lesz még egy precedensük arról, hogy hogyan határoz a bíróság, még ha ez nem is ír felül magyar jogszabályokat. "Ez az, amiért egyre több ilyen ügyet próbálunk magunkra hívni a rendőrségen, hogy kiderítsük, hogy mi van ennek a végén, mert ennek értelmében a kúria hálózata nemcsak az Európai Unió törvényi környezetének, de magának az Alkotmánybíróságnak is ellentmond" – zárta az interjú Nagy Dávid.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Nagy Dáviddal
2023. május 30., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György