„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Rádiózzunk tovább!

1/12/2020 10:27

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Ma, amikor a magyar rádiózás 95. születésnapját ünnepeljük, olyan kollégákkal beszélgetünk a nap folyamán, akik nem ma kezdték a szakmát.

2020. december 01. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. december 01., kedd 09:00): Bolgár György és Szénási Sándor
43:34
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

1968-ban került a Magyar Rádióba, több műfajban is  dolgozott, aztán 1992-ben saját műfajt teremtett, illetve honosított meg. Ő Bolgár György.

 

Megbeszéljük című műsorától annyira tartottak annak idején, hogy csak havi egy adást engedélyeztek. Veszélyesnek tartották az élő műsort, amelybe bárki betelefonálhat. A műsor azonban kivívta magának a népszerűséget, jó ideje a Klubrádióban hallható a folytatása egy kicsit megváltoztatott címmel. Kollégánktól sokszor kérdezik, hogy miért akar mindenáron beszélni fideszesekkel, a kormány embereivel, hiszen csak a mantra, a betanult, engedélyezett szöveg várható tőlük. Bolgár György úgy véli, valakinek, valakiknek kérdezni kell őket is, hiszen a szakma feladata az élet bemutatása, az országban, világban zajló dolgok megismertetése. Mellesleg most, amíg a Klubrádió frekvenciája veszélyben van, ő sem kérdez hatalmon lévő embereket, mert nem egyenlőek a feltételek. Miután fennáll a veszélye, hogy rádiónk az internetre kényszerül, Bolgár György elárulta, hogy többször is féltette a  rádiózást. Például a televízió térnyerésekor, vélvén, hogy az majd visszaszorítja a rádiót. Kiderült, hogy nem. Az emberek valahogy ragaszkodnak ehhez a 95 éves „intézményhez”.

 

A hitelesség listáján az első helyen állt a Magyar Rádió sokáig. Pedig dolgoztak benne olyanok, akikről kiderült a rendszerváltás után, hogy kőkeményen jobboldaliak, sőt szélsőségesen azok. Dolgoztak keményen baloldaliak is, de a főbb műsorokat nem ilyenek készítették – emlékezett Szénási Sándor. Egy nagy keltetőhöz hasonlította a rádiót, amelyből annyi fiatal rajzott ki, hogy feltölthették a hirtelen elinduló magánadókat. A legszabadabb műhely volt, a Magyar Rádióban dolgozni egy életformát jelentett, akkor is bent voltak az emberek, ha épp nem volt sürgős dolguk. Sok műsort lehetett készíteni, sokféle műfajt kipróbálni. Az utóbbiak egy része már nem is létezik. Szénási Sándornak nagy váltás volt a Klubrádióba kerülés, hisz ez sokkal-sokkal kisebb. De talán éppen ezért nagyobb benne a szabadság, mint egy óriási intézményben.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.12.01. 09:00
Műsorvezető: Dési János