„Hírek
Esti gyors

PSZ: Pillanatokon belül oda jutunk, hogy nem lesz pedagógus

29/06/2021 23:27

| Szerző: Klubrádió/szg

A PSZ évek óta kongatja a vészharangot, hogy ha a pedagógusok béremelése, a leterheltségük csökkentése, a pályakezdők pályán tartása nem valósul meg, akkor „pillanatokon belül oda jutunk, hogy nem lesz pedagógus”  – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

2021. június 29. Esti gyors / részlet, Szabó Zsuzsa (21.06.29.)
06:29
00:00

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak a többi között arról, hogy a 2022-es választási év költségvetésének legnagyobb vesztese a közoktatás.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Esti gyorsban azzal kezdte: évek óta kongatják a vészharangot, hogy ha a pedagógusok béremelése, a leterheltségük csökkentése, a pályakezdők pályán tartása nem valósul meg, akkor „pillanatokon belül oda jutunk, hogy nem lesz pedagógus” és nem lesz szakdolgozó. Különösen a fiatalok: felmérésük szerint egyharmaduk a második év után elhagyja a pályát. Ezt azért tudják, mert a második év végén minősítő eljáráson kell átesniük, és oda már sokan nem jutnak el. A felsőfokú képzés alatt is sokan elmennek, ha a végzősök 40 százaléka ott marad a pályán, az már jónak számít – tette hozzá.

Azt mondta: elképesztő adat, hogy a világon Magyarország az egyetlen ország, ahol diplomás emberek bérét az oktatásban ki kell egészíteni, hogy elérje a garantált bérminimumot. Egy öt éve pályán lévő pedagógusnő, ha egyedül neveli a gyerekét, a létminimumot sem éri el. Hangsúlyozta, amit követelnek, a béremelés, a tanítással lekötött óraszámok EU-országokhoz igazítása, a munkaterhek csökkentése mind társadalmi érdek.

A természettudományos tárgyakban, informatikában és idegen nyelvekben van a legnagyobb tanárhiány, tehát azokon a területeken, ahol el tudnak helyezkedni a pedagóguspályán kívül, amivel a bérük akár 4-5-szörösét is megkereshetik. Ezért nyilván senki nem hibáztatja őket.

Szóba került az oltási terv is. Nem kaptak arról információt, hogy halad a 12-15 évesek oltása, de nagyon fontosnak tartják ezt a programot – közölte Szabó Zsuzsa. Ugyanis az elmúlt másfél évben folyamatosan jelezték: ha össze van zárva egy teremben 30 diák és egy pedagógus, akkor a fertőzés nagyon gyorsan végigvonulhat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János

Esti gyors
2021. június 29., kedd 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván