„Klubrádió
Esti gyors

Politikai kormányzás, az! - Pikó András jegyzete

11/03/2019 18:02

| Szerző: Pikó András / Klubrádió

Három egészségügyi reformterv is a kormány asztalán van, mondjuk ebből a szakminiszteré úgy, hogy rögtön le is vették az asztalról a pénzhiányra hivatkozva, levonhatjuk a tanulságot: az egészségügy NEM képezi Orbán Viktor politikai kormányzásának fókuszát.

2019. március 11. Esti gyors-részlet - Pikó András jegyzete (2019.03. 11.)
02:28
00:00
Magyarországon politikai kormányzás folyik - sokszor hallottuk ezt már.

Jelentsen bármit is, amikor ezt mondják nekünk, akkor arra kívánnak utalni, hogy a kormányzó pártszövetség ideológiai és politikai preferenciái határozzák meg a kormány tevékenységét és addig, amíg ezen politikai preferenciáit nem kényszerül visszavonni és módosítani, felesleges is más szempontokat felvetni és komolyan venni, mint a kormány politikai preferenciáit.

Magyarországon azonban egy olyan pártszövetség kormányoz kétharmados parlamenti többséggel, amelyet minden szinten egy ember, Orbán Viktor irányít, az ő akarata határoz meg mindent. A politikai kormányzásról mondottakat tehát módosíthatjuk is, miszerint Orbán Viktor politikai és ideológiai preferenciái határozzák meg a kormány tevékenységét és amíg ezek módosítására nem kényszerül a miniszterelnök, addig felesleges is más szempontokat felvetni és komolyan venni, mint Orbán szempontjait és preferenciáit.

Most, hogy a Népszava mai cikkéből megtudhattuk, hogy három egészségügyi reformterv is a kormány asztalán van, mondjuk ebből a szakminiszteré úgy, hogy rögtön le is vették az asztalról a pénzhiányra hivatkozva, levonhatjuk a tanulságot: az egészségügy nem képezi Orbán Viktor politikai kormányzásának fókuszát. Ha a Kásler-tervre nem lesz pénz, akkor nem lesz a többire sem, márpedig a politikai kormányzásban még az is a szép, hogy arra van pénz, amire a politikai akarat - értsd: Orbán Viktor - pénzt szán.

Igen, most jönne az a rész, hogy mennyi pénzt szánt eddig a kormány sportra, egyházi támogatásra, tisztelet a kivételnek, magyarságkutatóra, „kicsilányom” divatcégére, „kicsivejem” fény- és pénznyelő üzleteire, meg úgy általában az oligarcha-keltető üzemeltetésére.

Sokat. Sokkal többet, mint az az 1500 milliárd, amelyet négy év alatt az egészségügyre kellene költeni. Amelynek a harmadát 8 év alatt Mészáros Lőrinc zsebébe tette a politikai kormányzás.

Mindezek után nyugodjunk meg, dőljünk hátra, jó kezekben az ország, minden a szokott rendben megy. Tehát az egészségügy rendbetételére továbbra sem lesz pénz.

Hja kérem, ez a politikai kormányzás lényege, nincs mit tenni.

Legfeljebb mi majd belehalunk.

Pikó András, a Klubrádió újságírójának jegyzete az Esti gyors 2019. március 11-ei, hétfői adásában hangzott el.

Címlapkép: ismeretlen szerző internetes mémje