„Klubrádió
Café Péntek

Pokol és menny

13/05/2022 17:09

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Dantét és Boscht is foglalkoztatta a menny és a pokol, minket is, így ellátogatunk a műsorban a Katona Sufnijába és a Szépművészetibe. De betérünk a FUGA-ba is és a freeszfe elmúlt évéről is beszámolunk a Café Péntekben.

2022. május 13. Café Péntek (2022. május 13., péntek 20:00)
54:42
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

"Menny és pokol között”. Ezzel a címmel láthatjuk Hieronymus Bosch rejtélyes, titokzatos, megrendítő világát a Szépművészeti Múzeum kiállításán. Hogy hogyan uralkodnak el a szörnyek a pokol tornácától a legmélyebb bugyrokig, erről beszélgetünk a Café Péntekben a kiállítás kurátorával, Tóth Bernadettel.

Hieronymus Bosch: Szent Antal megkísértése
 
Hieronymus Bosch: Szent Antal megkísértése
 

Nagyon hasonló a témája a jó kétszáz évvel korábban született Dante Alighieri hőskölteményének, az Isteni Színjátéknak, amelyet Nádasdy Ádám fordításában, modern kiegészítésekkel mond el Gyabronka József a Katona Sufnijában és néhány középiskolában. Őt és a dramaturgot, Török Tamarát kérdezzük.

Gyabronka József
 
Gyabronka József
Katona József Színház
 

És a téma még mindig hasonló, de jóval közelebb a mai valósághoz. A freeSZFE hallgatói sok hasonló gondolatra reagálva készítenek előadásokat, filmeket pokoli nehéz körülmények között. Csató Katával, a Free SZFE elnökével összegezzük az elmúlt évet.

Csató Kata
 
Csató Kata
 

Végül pedig az ötven éves építész mesteriskola FUGA-beli kiállításán látható sokféle tervről és épületről beszélgetünk Dobai János építész-tanárral.

Café Péntek
2022. május 13. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia