„Klubrádió
Esti gyors

Piknik a határon - Kárpáti János jegyzete

3/04/2019 18:06

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Természetesen nincs mit csodálkozni azon, hogy a mai budapesti vezetés nem Németh Miklós vagy Horn Gyula érdemeit kívánja kiemelni, nem a határnyitásban látja a fordulatot, hanem a piknikben.

2019. április 03. Esti gyors-részlet (2019.03.03. Kárpáti J.)
01:53
00:00
Idén harminc éve, hogy leomlott a berlini fal, Európa kettéosztottságának a jelképe. Az első téglát, mint azt Kohl kancellár egykoron mondta, a magyarok verték ki a falból, ők teremtették meg az előfeltételeket. De pontosan mivel is? A mostani budapesti kormányzat szerint legfőképpen a 89 augusztusi páneurópai piknikkel az osztrák határ közelében, Habsburg Ottó és Pozsgay Imre társvédnöksége alatt. Akkor több száz keletnémet tudott átszökni Ausztriába. A magyar határőröknek ki volt adva, hogy csak önvédelemből használhatnak fegyvert, de az a legjobb, ha nem is járőröznek arrafelé a megadott időben. Aztán beköszöntött a szeptember, és egy napon a magyar kormány hivatalosan is megnyitotta a határt. Így már a Magyarországon tartózkodó több tízezer keletnémet távozhatott Nyugatra akadálytalanul.

 
Páneurópai piknik
 
 

Természetesen nincs mit csodálkozni azon, hogy a mai budapesti vezetés nem Németh Miklós vagy Horn Gyula érdemeit kívánja kiemelni, nem a határnyitásban látja a fordulatot, hanem a piknikben. Érthető, hogy augusztusban hatalmas dzsemborit szerveznek a piknik emlékére. Akkorát, hogy meghívták rá Angela Merkelt is. Azt a Merkelt, akit a kormányhű magyar média egyébként folyamatosan szapul. Nála durvábban talán csak a migránsokat simogató római pápát szokták gyalázni az európai kereszténység állítólagos védelmezői. (Soros Györgyöt leszámítva persze.) És akkor most azt is terjesztik reménykedve, hogy a szívből utált Angela néni talán el is fogadja majd a meghívást. Pedig nemrégen még arról beszéltek egész magabiztosan, hogy az eddigi Európának leáldozott, és hogy most jönnek ők.

Képek forrása: Wikipedia

Kárpáti János jegyzete a 2019. április 3-i Esti gyorsban hangzott el.