„Klubrádió
Szolidaritás.hu

Pezseg a balatoni élet

6/08/2020 15:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Évek óta nem volt ennyi nyaraló a Balatonnál, a vendéglátósok hosszabb szezonra számítanak. Még munkavállalókat is keresnek.

2020. augusztus 05. Szolidaritás - részlet 20.08.05. Staszny Viktor
14:10
00:00

Akinek most jutna eszébe, hogy pár hétre még vállalna vendéglátós munkát a Balatonnál, ne habozzon. Érdemes belevágni. A bérek akár a külföldiekkel is versenyképesek – állítja Staszny Viktor, a Balaton Job társalapítója. Az az idő persze elmúlt, amikor a jelentkezők diktálhattak, ha volt szakképesítésük, ha nem, de a tapasztalatok szerint a munkaadók nem élnek vissza a helyzettel. A fizetések körülbelül a tavalyi szinten vannak, egy szakács például 500-600 ezer forintot is meg tud keresni, tisztán.

 

A járvány miatt nehezen indult a szezon, de a boltok, vendéglők nagy része kinyitott, sok a turista, kell a munkaerő. Külföldi vendégek nem nagyon jönnek az ismert okok miatt, de ők egyébként is a fesztiválok idején érkeztek nagyobb számban. Azonban a magyarok is fizetőképesek, szeretnek jókat enni. A vendéglők kínálata változott egy kicsit, a magyaros ételek, italok irányába mozdult el.

A munkavállalási helyzet körülbelül két hete változott meg. Addig több volt a jelentkező, mint a munkalehetőség, most könnyebb elhelyezkedni, mert megugrott a vendégforgalom. Főként szakácsokat keresnek, de felszolgálókra, takarítókra is szükség van, diákok akár jegyszedőnek is mehetnek egy strandra. Az azonban egyértelmű tapasztalat, hogy a képzett, megbízható, jól dolgozó munkavállalók vannak már többségben.

Ez a szezon más lesz, mint a korábbiak, amikor augusztus 20. után szinte bezárt a tó, most biztosan hosszabb ideig maradnak a vendégek. Aki néhány hétre akar csak munkát vállalni, még az sem késett le semmiről.

Érdekes jelenség, hogy a külföldön dolgozó, de a járvány miatt haza kényszerült vendéglátosok közül is sokan vállaltak munkát a Balatonnál. Vagy nem tudtak még visszamenni, vagy nem is akartak, mert az itteni fizetések versenyképesek – mondja Staszny Viktor. Külön motivációt jelent, hogy itthon lehetnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Szolidaritás
2020.08.05. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta