„Klubrádió
Reggeli gyors

Péterfalvi a magyar választások tisztaságát félti a Facebooktól

3/08/2020 14:05

| Szerző: Klubrádió

Vélemények letiltásával a Facebook illegálisan beavatkozhat akár a magyarországi választások menetébe is. Ezért nem az amerikai magáncégnek, hanem a magyar hatóságoknak kellene eldönteniük, hogy egy tartalom jogsértő-e – véli Péterfalvi Attila, az információszabadságra ügyelő hatóság elnöke.

2020. augusztus 03. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Péterfalvi Attila 2020.08.03.
09:10
00:00

A kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát – ezt javasolta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Nemzet beszámolója szerint. Péterfalvi erről az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Véleményszabadság munkacsoport ülésén beszélt még július közepén.

Péterfalvi Attila
 
Péterfalvi Attila
 
A kép forrása: NAIH
 

A felvetésről Péterfalvi Attila a Klubrádióban azt mondta, vannak olyan tartalmak, amelyek esetében nem lehet vita arról, hogy törölni kell-e őket a Facebookról, vagy sem – ilyenek a bűncselekményekhez, terrorizmushoz kapcsolható, vagy pedofil posztok. Van azonban szerinte egy olyan szürke zóna, ahol felvetődik a véleménynyilvánítás szabadságának kérdése, amelynek eldöntése már nemzeti kompetencia. Vagyis az általánosan elfogadott tilalmakon kívül a nemzeti jogalkotónak, illetve a felelős nemzeti hatóságoknak és bíróságoknak a hatásköre eldönteni, hogy mi másra vonatkozhatnak még a korlátozások. Ezeknek a nemzeti szerveknek, és nem a Facebooknak kell megvizsgálniuk, hogy egy tartalom sérti-e az emberi méltósághoz fűződő vagy személyiségi jogokat, mert ezt egy amerikai magáncég egyáltalán nem jogosult értelmezni adott esetben egy nemzeti mechanizmussal, szemlélettel szemben – mondta.

Az információszabadságra ügyelő hatóság elnöke szerint vélemények letiltásával a Facebook illegálisan beavatkozhat akár a magyarországi választások menetébe is. Az azonban, mint riporteri kérdésre válaszolta, másodlagos kérdés, hogy a kormányzat utasíthassa-e a Facebookot a döntése megváltoztatására, vagy csak követelhesse tőle annak felülvizsgálatát. Hangsúlyozta, nem tett konkrét javaslatot, csak felvetette egy ilyen szabályozás lehetőségét. A választások befolyásolásának eshetősége miatt nemzeti hatáskört kell találni, de hogy ez mit jelent, és milyen következményei vannak, azt a jogszabály előkészítőjének, illetve megalkotójának kell kidolgoznia – tette hozzá Péterfalvi Attila, aki azt is megjegyezte, nincs olyan európai uniós szabályozás, amely ezen a területen kizárná a magyar hatóságok vagy bíróságok eljárását.

 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Péterfalvi Attilával
2020. augusztus 03., hétfő 07.35
riporter: Szénási Sándor