„Klubrádió
Café Péntek

Pertis Pali nótája Kaliforniában - magyar világkarrierek és ígéretes tehetségek

10/08/2019 07:15

| Szerző: Klubrádió

Hol vagyunk 2019-ben a világ kulturális térképén? Miként indítható itthonról egy nemzetközileg is jegyzett karrier, s milyen buktatók övezhetik azt? Kik és milyen körülmények között segítik a tehetségeket? Múlt héten a könnyűzene, e heti adásunkban pedig a komolyzenei élet kiválóságai szólaltak meg. A Café Péntek stúdióvendégei Kelemen Barnabás hegedűművész, Kertesi Ingrid operaénekes, Dubóczky Gergely karmester és Körner Tamás menedzser, impresszárió voltak.

2019. augusztus 09. Café Péntek (2019. augusztus 09., péntek 20:00)
50:45
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia

A világ egyik legkeresettebb hegedűművésze. Amszterdam, London, New York, Rio de Janeiro, Berlin, München leghíresebb koncertermei nyílnak meg Kelemen Barnabás előtt. 6 évesen kezdte tanulmányait, 11 évesen pedig felvették a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába. Itt egy padban ült későbbi feleségével, Kokas Katalinnal. 34 évesen már Kossuth-díjat kapott. A tehetséget valószínűleg a génekkel hozta. Nemcsak szülei, de nagypapája is híres muzsikus volt. Unokája Pertis Pali cigányprímásnak, aki a II. világháború előtt, 17 éves csodagyerekként ugyanúgy fellépett Londonban, Párizsban, Brüsszelben is, mint ma Barnabás. Játszott a holland királynak és muzsikált Jávor Pál filmjeiben. Sőt, minden bizonnyal Ravel is hallhatta Pertis Palit Párizsban és inspirálhatta őt, mert ezidő tájt komponálta Tzigane (Cigan) című kompozícióját.

Kelemen Barnabás
 
Kelemen Barnabás
 

A közelmúltban a santa monicai könyvtárban felbukkant egy ritka hangfelvétel, mely Pertis Pál játékát rögzítette. Ezt is lejátszottuk a Café Péntek mostani adásában, s ugyanezt élőben az unoka, Barnabás is megszólaltatta 1771-es hangszerén. Kelemen Barnabás úgy látja, hogy világszerte egyre többen tanulnak hegedülni, különösen Ázsiában. Ha csak Kínában 50 ezer kisdiák hegedül és köztük fél százalék a zseni, már az is óriási szám. A hegedűs piac egyre telítettebb, egyre több szenzációs hegedűs bukkan fel a világban. Így milyenek a magyar esélyek a nemzetközi megjelenésben és karrierben? Beszélt hazai és nemzetközi tanítványairól is, merthogy tanít Kölnben és vendégprofesszora az amerikai bloomingtoni egyetemnek. Erős lobbit jelent-e egy világszerte jegyzett hegedűművész kapcsolatrendszere, tudja-e vinni, ajánlani tehetséges tanítványait külföldi fesztiválokra? Erre is választ kerestünk. 

 

Körner Tamás és Warholik Zoltán
 
Körner Tamás és Warholik Zoltán
 

S ugyanez a kérdés felvetődik a menedzser és az impresszárió felé is. Körner Tamás 20 évig volt a Fesztiválzenekar igazgatója. Eközben telefonkönyve a legnagyobb hangversenytermek és kiadóvezetők elérhetőségeivel gyarapodott. Nyilván ezek is segítik jelenlegi művészeit, akiknek koncertturnékat szervez, lemezszerződéseket intéz, sajtókapcsolatait gondozza. S nem is akárkiknek segíti pályáját "szürke eminenciásként": Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István csellóművész, vagy éppen Várjon Dénes zongoraművész a világ jelenlegi legkeresettebb, legtöbbet színpadra lépő muzsikusai. Körner Tamás elárulta, hogy miben és mikor fedezte fel bennük a tehetség szikráit?

Kertesi Ingrid
 
Kertesi Ingrid
 

 

 

30 éve énekel operaszínpadon és koncertpódiumon Kertesi Ingrid, a kiváló magyar koloratúrszoprán. Stuttgartban tanult, két évadot Berlinben töltött, igen sok díjat elnyert nemzetközi énekversenyen. Vastapsos estéket is felidézett műsorunkban: emlékeket Japánról, Amerikáról, Kínáról, Izraelről. Jó ideje pedig át is adja tálentumának titkait tanítványainak: jelenleg a Zeneakadémián. Stúdióbeszélgetésünk mellett kedvenc felvételeiből is hozott két áriát.

Dubóczky Gergely
 
Dubóczky Gergely

 

A Café Péntek eheti adásában Dubóczky Gergely is vendégünk volt, aki a harmincas karmester generáció egyetlen hazai képviselője, aki még mindhárom hazai dirigens világnagyságunkkal együtt dolgozhatott: Kocsis Zoltánnal, Fischer Ivánnal és Fischer Ádámmal. Mi az, amit el lehetett lesni  tőlük? Jelenthetnek-e nemzetközi dobbantót az egyre sűrűbb karmester versenyek? És nem remegett-e kezében a pálca, amikor igen fiatalon elővezényelhetett a chicagói, vagy a birminghami szimfonikusok élén? Ezekről is beszélgettünk legutóbbi műsorunkban. 

 

Café Péntek
2019. augusztus 11. péntek 20:00
Műsorvezető: Barna Zsuzsa
Szerkesztő: Warholik Zoltán