„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Pénzért. Mi másért?

2/07/2019 13:45

| Szerző: Klubrádió

Nem lát semmit, csak tapogat, a levegőt egy csövön kapja, 30-40 kiló ólom van a testére rögzítve. Így dolgozik. Amíg meg nem betegszik. Betekintés az ipari búvárok életébe.

2019. július 02. Ötös - részlet 19.07.02. Czakó László
12:50
00:00

A Hableány tragédiája kapcsán az elmúlt hetekben sok szó esett az ipari búvárokról, akikről eddig nem sokat lehetett hallani. A szakma egyik öregje, Czakó László beszélt a munkájukról az Ötösben.

Az ipari búvár szeme az ujja hegyén van, miután a látótávolság sokszor csak nulla. Ha már 10-20 centire, netán fél méterre ellátnak, az maga a csoda. Marad a tapogatás, és akkor még dolgozni is kell. A vizes világbajnokság ugrótornyának víz alatti részét például 47 napig bontották, vagdalták a Dunában. Rendszeresen vizsgálnak folyókban futó kábeleket, ilyeneket fektetnek, illetve szednek fel. És ez még a kellemesebb munkák közé tartozik. Sokat dolgoznak szennyvíztisztítókban, eleven iszapos medencékben. Az ott lévő levegőztetőket karban tartani, javítani persze úgy is lehetne, ha leengednék a trutymót, ám leengedni, újra tölteni és megvárni, míg a biológiai folyamat újraindul, sok idő, sok pénz, jöjjenek hát a merülő emberek.

Az egészségnek nem tesz jót ez a munka. 30-40 kiló ólommal a testükön mennek a víz alá, hogy egyáltalán meg tudjanak egy helyben maradni, ne sodorja el őket a folyó. A levegőt egy csövön kapják, a hátukon csak egy tartalék tartály van, nem úgy, mint a hobbi búvároknak. A kezük egy idő után reumás lesz, de az úgynevezett nitrogén artrózis is gyakori, ami a porcokat teszi tönkre. Mélyebbre merülni ugyanis hélium-levegő keverékkel lehet, és a mikroszkopikus buborékok fellevegősítik a porcokat.

Izgalmas része a szakmának a barlangi búvárkodás, ott különösen veszélyes pontok a szifonok, amelyekben könnyen fellép az emberben a vészreakció, aminek halálos vége lehet. Czakó Lászlóval is előfordult, hogy egy ilyen szifonban maga alá temette az iszap. Most sem tudja, hogy jutott ki onnan.

Hogy mindezek ellenére miért csinálják? Czakó László őszinte volt. Pénzért. A legtöbb ipari búvár kedvtelésből, tiszta vízben, tengerekben is szeret búvárkodni, és arra valahogy össze kell szedni a pénzt.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter.

Ötös
2019. 07.02. 10:00
Riporter: Bódy Gergő