„Támogassa
Reggeli gyors

Pedofíltörvény: éppen az ellenkező hatást érik el vele, mint ami a szándék

11/08/2021 14:11

| Szerző: Klubrádió

A könyvkiadók, könyvesboltosok jelenleg nem könyveket árulnak, hanem mérőszalaggal próbálják feltérképezni, hogy milyen távolságra vannak a templomoktól, iskoláktól. A könyvkiadók elnöke szerint a gyerekeket úgy lehet megóvni, ha átadjuk neki a tudást, nem pedig úgy, ha elzárjuk előlük az ismereteket.

Mivel foglalatoskodnak a magyar könyvkiadók és kereskedők mostanában? Erre a kérdésre Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke a Reggeli gyorsban egészen váratlan választ adott.

2021. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet 21.08.11. Gál Katalin
10:37
00:00

"Számba vesszük a könyvesboltokat, hogy hány boltot érint a meghatározás". Az úgynevezett pedofílellenes törvény rendelkezései szerint ugyanis templomok, iskolák és fiatalkorúakkal foglalkozó egyéb intézmények 200 méteres körzetén belül az ominózus tartalmak nem lehetnek kint a könyvesboltok kirakatában és polcain. "Nehéz meghatározni, hogy melyek ezek a könyvek".

A 18 éven aluliak "megvédése" érdekében a normálistól eltérő szexualitást bemutató könyveket ki kell venni a gyerek és ifjúsági kategóriából, be kell azokat fóliázni és külön helyen kell tárolni, hogy "semmiképen se férjenek hozzá az ifjak". Ugyanakkor az így eldugott könyvek tartalmával azok sem tudnak megismerkedni, akik már elmúltak 18 évesek, így "akadályoztatva van a kereskedelem, aminek az akadályoztatása pedig magával vonja a könyvkiadás akadályoztatását is, mivel önkéntes cenzúrának veti alá azt. Végül pedig a kiadó visszafogja a gyártási kapacitást, mivel amit nem lehet eladni, azt nem kell gyártani" - összegzett Gál Katalin.

Megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
 
Könyvtárellátó Nonprofit Kft.
 
Üllő, 2021. augusztus 2. Tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában 2021. augusztus 2-án. Ezen a napon kezdik meg a tankönyvek kiszállítását az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

"Össze-vissza történtek a dolgok". Gál Katalin szerint a jogalkotó szándéka sem ez lett volna. "Meg kell fontolni, hogy hogyan lehet áthidalni, mert a könyveket muszáj eladni, a könyveket muszáj olvasni, a könyvekhez mindenkinek hozzá kell férni." 

Gál Ildikó szerint olyan régen is volt, hogy ha egy könyvben "extrém tartalmak voltak", akkor rákerült a 18-as karika, a fólia. De "olvasópéldányon a fólia az olyan ellentmondás, ami nem oldható fel". További kérdés, hogy a fóliázás is majd a kiadót terheli, ami "majd beépül a könyv árrésébe, a kereskedőt viszont akadályozza, mert nem tudja eladni, mert kitiltódnak a könyvek a polcokról". Gál Ildikó azt el tudja képzelni, hogy a kritikus tartalmakat elkülönítve tartják, ami persze jó reklám, hiszen az emberek hova is mennének, ha nem a tilos szekcióba.

A könyvkiadók első menetben azt nézik meg, hogy kiket és milyen mennyiséget érint a törvényi tilalom. A tankönyveket, szöveggyűjteményeket felszabadították a tilalom alól, ezért lehetnek forgalomban, ugyanakkor további faramuci helyzet, hogy tankönyvforgalmazással nem a könyvesboltok foglalkoznak, hanem az iskolák azokat megrendelik. "De akaratlanul is vannak borítók, tartalmak, amiket nehéz elkerülni".

Gál Ildikó szerint a törvényben van egy zavaró kifejezés is: a megjelenítés. Mivel "ez egy olyan kategória, amibe minden belefér. Ha egy tankönyvben erről írnak, az már megjelenítés, és nem reklám, hanem a tudás közvetítése".

Szerinte a törvény céljával egyet lehet érteni: "a pedofíliát súlyosan kell büntetni, el kell kerülni, és nem hirdetünk olyat, ami gyanús, hogy a kiskorúak szexuális zaklatása is belefér. De a tudományos igényű, ismeretterjesztő, szépirodalmi könyvekben, a mesékben essen szó olyanról, ami a való életben is előfordul, és éppen a pedofil bűncselekmények megelőzését szolgálja. Amiről nem tud a gyerek, az ellen védekezni sem tud. Minden össze van keverve" - összegzett a könyvkiadók elnöke.

A végrehajtási rendeletben a tilalmaknál 18 év a korhatár, ugyanakkor Gál felhívta a figyelmet, hogy egy 16 éves fiatal már törvényesen megházasodhat is, sőt gyereke is lehet, és a közoktatási törvényben is csak 16 éves korig kell a közoktatásban tartani a fiatalt. "16 és 18 év között mi történik?" - kérdezte. További problémaként említette, hogy a törvény a születési nemre hivatkozik, de "mi van a hermafroditákkal? Náluk a vele született nemmel való azonosulást éppen az akadályozza meg, hogy arányaiban ugyanaz van mind két nem irányában: Itt mivel kell azonosulni?

Szerinte ha ezeket a részkérdéseket feltesszük, akkor tisztázni lehet a szándékokat, és nem zárunk el gyerekeket olyan ismeretek elől, ami ellen valójában óvni akarjuk. "Nem akadályozzuk azokat a kiadókat, kereskedőket, akik vállalják, hogy ezeket a tartalmakat megjelenítik és közkinccsé teszik mintegy fontos részét a könyvkiadásnak". Szerinte végül a törvény a jogalkotó szándékával ellentétes irányba fajult. "Vissza kellene menni a zongorához".