„Klubrádió
Megbeszéljük...

Paul Lendvai: Valahol Orbán a magyar és az európai történelem ördöge lett

7/12/2022 20:01

| Szerző: Klubrádió

Paul Lendvai magyar származású, Bécsben élő újságírónak Molnár Ferenc ragyogó darabja, Az ördög jutott eszébe a magyar helyzetről és azt mondta: valahol "Orbán a magyar és az európai történelem ördöge lett". Azt is mondta, hihetetlenül tehetséges nép a magyar, csak a politikával nincs szerencséjük, "a legkorruptabb ördögi rendszer van ma Magyarországon".

2022. december 07. Megbeszéljük / részlet, Paul Lendvai (22.12.07.)
13:54
00:00

Paul Lendvai magyar származású, Bécsben élő újságírót annak apropóján kérdeztük, hogy az év emberének választott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről, illetve az egyeduralkodó Orbán Viktor pókerjátszmájáról írt cikket.

A magyar sajtóra rátérve azt mondta, meg szokta kapni a Magyar Nemzetet, amelyet tanulságos olvasmánynak nevezett. Megmutatja, hol tart most Magyarország, a cikkeinek stílusa az '50-es évekre emlékezteti. Eszébe jutott Molnár Ferenc ragyogó darabja, Az ördög, és úgy fogalmazott: valahol „Orbán a magyar és az európai történelem ördöge lett”. Hihetetlen, hogy négyszer megválasztották, hiába nincs szabad sajtó, hiába a választási törvény megváltoztatása és sok hasonló lépés, még mindig a fél ország támogatja a Fideszt.

És jön újra a pávatánc, „át fogja verni” az Európai Unió 26 tagállamának képviselőit, és az ukrán népnek, amely ki van téve az orosz birodalom állandó támadásainak, ahol 10 millió embernek nincs biztosított fűtése, várnia kell 18 milliárd euróra, amíg valamilyen megoldás lesz, hogy hogyan kenjék el az európai értékek újabb eladását és Orbán újabb győzelmét a taktikai fronton – mondta Paul Lendvai. Az újságíró pesszimista, úgy véli, találnak valamilyen módot, hogy az ukránok támogatását elhalasszák. Szerinte nincs meg a szolidaritás minimuma az elkényeztetett Nyugat-Európában és az elromlott, végtelenül korrupt Kelet-Európában.

Paul Lendvai
 
Paul Lendvai
 

Az EU-ba abban a naiv hitben vették fel az országokat, hogy itt demokratikus országok működnek együtt, és nincs jogi lehetőség valakit kidobni, maximálisan a szavazati jogát lehet felfüggeszteni, de ahhoz minden ország szavazatára szükség lenne. Ehhez azonban a lengyelek és valószínűleg az olaszok sem járulnak hozzá. Azt is mondta: alapvető hibák vannak az EU felépítésében. Az Európai Parlament már 2011-ben tiltakozást szavazott meg a magyar médiaszabadság elfojtása miatt és azóta is sorra készítik a jelentéseket. Viszont sajnos Angela Merkel, az elmúlt évtizedek legfontosabb európai politikusa nyilvánosan egy rossz szót se szólt a magyar kormányról, a német nagytőke, a német autógyárak élvezik a lehetőségeket. Ezt Orbán kihasználja, a magyar sajtó (televízió és rádió) nagy többsége pedig az ő érdekei szerint informálja az emberek 80 százalékát.

Hihetetlennek nevezte a kormány kampányát arról, hogy a szankciók a felelősek a bajokért, nem a szomszédját megtámadó Oroszország, és a szankciók a bombák, valamint azt, hogy egy egész ország lenyel egy ilyen hazugságot. Ebben a helyzetben a Nyugat és az EU nem tudja helyettesíteni a magyar polgári társadalmat. Ha nincsenek politikai pártok, ha a képviselői fizetés a fontos, ha nem tudnak összehozni egy polgári mozgalmat, nem állnak ki a tanárok mellett, akkor nem lehet külföldi országoktól várni a magyar társadalom megmentését. Hihetetlenül tehetséges nép, csak a politikával nincs szerencséjük, „a legkorruptabb ördögi rendszer van ma Magyarországon”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2022. december 07., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György