„Klubrádió
A lényeg

Pénzügyminisztérium: Varga Mihály nem vétózott

6/12/2022 17:02

| Szerző: Klubrádió

A Pénzügyminisztérium szerint nem volt szavazás Ukrajna támogatásáról a keddi ülésen, tehát Varga Mihály miniszter nem is vétózhatott. Daniel Freund német európai parlamenti képviselő vétóznak nevezte, ahogy Varga Mihály azt mondja: Magyarország nem támogatja a pénzügyi szabályozás kiegészítését. Maga Varga Mihály sajtótájékoztatón az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni.

Utolsó rendes idei ülését tartotta az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa. A tanácskozás most a szokásosnál is fontosabb lett volna, mert több, Magyarországot érintő ügyről is tárgyaltak: a hazánk ellen zajló jogállamisági eljárásról, a Magyarországnak járó helyreállítási pénzekről, a globális minimumadó elfogadásáról és az Ukrajnának szánt uniós segélyről.

A négyből egyben sem tudtak megegyezni a pénzügyminiszterek. Amint korábban írtuk, az Ukrajnának szánt segély ügyében Varga Mihály magyar tárcavezető vétózott ismét, egyedüliként a 27 tagország képviselői közül.

Daniel Freund német európai parlamenti képviselő, aki videót tett közzé Varga Mihály felszólalásáról, azt írta, így hangzik a magyar vétó. A pénzügyminiszter a felvételen azt mondja, Magyarország nem támogatja a pénzügyi szabályozás kiegészítését.

Erre reagálva a Pénzügyminisztérium kedd délután azt közölte: "a sajtóban tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin keddi ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása". Az MTI-hez eljuttatott közleményben hozzátették: "minden ilyen állítás álhír".

A PM szerint "a közös hitelfelvétel nem szerepelt az Ecofin keddi ülésének napirendjén, erről szavazás sem volt, így arról vétó sem születhetett".

Maga Varga Mihály is sajtótájékoztatót tartott az ülés után. Az MTI beszámolója szerint az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. „Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy Magyarország készen áll Ukrajna további megsegítésére, de kizárólag kétoldalú megállapodás keretében ad hitelt, saját erőből, az Ukrajnával közösen meghatározandó konkrét célokért. Az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll a magyar költségvetésben - szögezte le a pénzügyminiszter.

Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország már több mint egymillió ukrajnai menekültet fogadott, és 31 milliárd forintot fordított a háború sújtotta ország támogatására.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)