„Klubrádió
Reggeli gyors

Őszi csemegék

11/09/2019 10:05

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Ezúttal csirkét készítünk, mégpedig olyan fűszerekkel, amelyek ennek a színes évszaknak az ízeit, hangulatát idézik.

2019. szeptember 11. Reggeli gyors - részlet 19.09.11. Merőkanál
05:07
00:00

Ősz van, bár nem feltétlenül a legszebb fajta, amikor bokáig gázolunk az avarba, a bágyadt napsütést élvezve. De az elmúlt napok tapasztalatai alapján a gumicsizma, az esőkabát és a forralt bor lesznek az idei ősz főszereplői. Meg a finom ételek. Most többnek a receptjét is elmondom, hogy bepótoljam az elmúlt hetek lemaradásait.

Kezdjük a csirkeszárnyakkal, amelyek úgy lesznek őszi csemegék, hogy a fűszerek, amiket a pácban használunk, jellemzően ennek az évszaknak az ízeit idézik fel. Ilyen a méz, a csili, a gyömbér, a narancs. Meg esetleg a fokhagyma. Mondok rögtön két variációt. Ez elsőhöz kell: 12 db. csirkeszárny, só, bors, 1 ek. reszelt gyömbér, 1 db. citrom héja és a felének a leve, 1 db. narancs héja, a felének a leve, 2 ek. méz, 2 ek. szójaszósz, 1 ek. olivaolaj, 6-8 gerezd fokhagyma. A másik variációban a páchoz keverjünk össze 2 ek. mézet, 3 ek. édes ketchupot, 1 ek. olajat, 1 tk. őrölt csilipaprikát és némi sót. A sütéshez kell majd egy kevés alaplé.

A csirkeszárnyakat gyengén megsózzuk. A többi hozzávalóból mártás sűrűségű pácot készítünk és átforgatjuk a húst, sőt az a legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk pihenni benne. Ha kipihente magát, tegyük egy tepsibe, tegyük rá a maradék mártást, alá egy kevés alaplevet és toljuk be egy fél órára a 190 fokos sütőbe.

Következzen egy igazi őszi kedvenc, ami színes és finom és még az őszi sötétet is felderíti kicsit. Kell hozzá: 4 db. csirke felső comb, só, bors, őrölt chili, 2 ek. vaj, 6-7 db. friss zsályalevél, 3 db. alma, 2 db. sárgarépa, 500 g megtisztított, felkockázott sütőtök, egy közepes cékla megtisztítva, felkockázva. 1 dl. félszáraz fehér bor.

Sózzuk, borsozzuk meg a csirkét, majd hagyjuk állni 10 percig. A zöldségeket, sütőtököt, almát, sárgarépát, céklát pucoljuk meg, kockázzuk, karikázzuk fel. A forró vajon süssük elő a csirkecombokat, majd a serpenyőben maradt pörkanyagot oldjuk fel a borral, nagy lángon hevítsük, adjuk hozzá a felaprított zsálya leveleket és felére sűrítsük be. Mehet bele a sütőtök és a cékla, egy csipet só, egy kevés chili, forgassuk melegítsük és adjuk hozzá a répát és az almát. Ezzel is csak pár pillanatig melegítsük, majd tegyük egy tepsibe, rakjuk rá a csirkecombokat és 180 fokos sütőben süssük fél órát.

És a végére jöjjön egy kis nasi. Csináljunk 120 g búzafinomlisztből, 200 ml tejből, 1 ek. főzőtejszínből, 4 db. tojás sárgájából 30 g kristálycukorból, 1 csipet sóból egynemű masszát, adjuk hozzá a 4 db. Tojás 30 g cukorral keményre vert fehérjét. Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk fel 40 g vajat, öntsük bele a masszát, süssük pár percig, anélkül hogy kevergetnénk, vagy rázogatnánk, majd fordítsuk meg és fakanállal tépkedjük darabokra. Adjunk hozzá 3-4 felkockázott, fahéjas cukorba forgatott szilvát, és forrósítsuk át. Szilvalekvárral és porcukorra tálaljuk.

A hanganyagot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.09.11. 06:00
Szerző: Kovács M. Veronika