„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Orosz propaganda: ami az amerikaiaknak a klímatagadás, az nekünk Trianon

5/05/2021 16:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Orosz propagandáról, dezinformációról kérdeztük Krekó Péter szociálpszichológust, a Political Capital ügyvezető igazgatóját. Elmondta: akik ezeket terjesztik, igyekeznek az adott országban fontos konfliktusokat mélyíteni. A 2016-os amerikai elnökválasztás tapasztalatai alapján például az ottani jobboldalnak fontos klímaváltozás-szkepticizmust pörgették fel, a Magyarországot célzó dezinformációban pedig a nemzeti öntudatra apellálás, az elveszett területek visszaszerzésének igénye, alternatív eredetmítoszok jelennek meg.

2021. május 05. Reggeli személy / részlet, Krekó Péter (21.05.05.)
26:00
00:00

Nagy-Britannia nemzetközi fellépésre szólított fel az orosz propaganda- és dezinformációs kampányok ellensúlyozására – írja a Szabad Európa. Krekó Péter szociálpszichológust, a Political Capital ügyvezető igazgatóját kérdeztük a témáról. Műsorvezetőnk szerint az oroszok annyira világelsők propagandában, hogy ha ilyen laptopot tudnának gyártani, az almás amerikai cég bezárhatna.

Célországra szabott tartalmak

Krekó Péter elmondta: van folytonosság a hidegháborús és a jelenlegi propaganda között, de a mostani annyival professzionálisabb, hogy akik nyugati országok számára megfogalmazzák megfogalmazzák az orosz érdekek szerinti üzeneteket, általában ott élnek, ismerik az ottani helyzetet és konfliktusokat. A 2016-os amerikai elnökválasztásnál lehetett látni, hogy orosz kamu twitter-oldalak egyszerre fűtötték a szélsőjobboldalt és a feketék indulatait a szélsőjobb ellen.

Részletezte: az orosz twitter-fiókok tartalmait vizsgálva arra jutottak, hogy gyakran megjelent a klímaváltozás-szkeptikusság és az oltásellenesség is, és botok (automatizált profilok) is rendszeresen szórtak ilyen tartalmakat. Ezek közül főleg a klímaváltozással kapcsolatos szkepszis „domináns” az amerikai jobboldalon. Megismételte: az ilyen üzenetek terjesztői megkeresik a megosztó ügyeket, amelyeken keresztül lehet mélyíteni az ellentéteket egy társadalomban. Ezért van az, hogy a Magyarországot célzó dezinformációban nem ezek a témák szerepelnek, hanem a nemzeti öntudatra apellálás, az elveszett területek visszaszerzésének igénye, alternatív eredetmítoszok a magyarsággal kapcsolatban, eurázsianizmus. Ezeket tehát hozzáigazítják a befogadó közönség igényeihez.

Auschwitzi évforduló – Megemlékezés a budapesti Lengyel In
 
Krekó Péter (Fotó: MTI/Kovács Attila - kép részlete) 
 
 

Ha a hatalom felkarolja

Hangsúlyozta: akkor tud hatékonnyá válni bármilyen dezinformáció, ha hatalmon lévő vagy hatalom közelében lévő fontos politikai szereplő felkarolja azokat, ezt látjuk Magyarországon is. Nagy-Britanniában is jelent problémát az orosz dezinformáció, de a Russia Today-jel szemben már több tévétársaság tett lépéseket. Az RT és a Sputnik News hirdetési lehetőségeit, elérését lehet korlátozni, a másik fontos terület pedig az oroszpárti dezinformációs oldalak azonosítása, adott esetben lekapcsolása.

A szolgáltatók megjelölik, hogy ezek állami fenntartású (orosz és kínai) hírcsatornák, de vannak, akik nehezményezik, hogy a Szabad Európa Rádió, amely amerikai pénzből működik, nem kap hasonló címkét. Krekó Péter szerint meg kell nézni, hogy a SZER vagy az Euronews milyen újságírói sztenderdeket képvisel, és összehasonlítani az említettekkel, amelyek igyekeznek tüntetésekkel, gyilkosságokkal „hanyatló, apokaliptikus” képet festeni a Nyugatról. Szerinte az elvárások miatt ilyesmit kevésbé is tudnak csinálni a demokratikus országok, mint az autoriter államok. Nincs értékmentes újságírás, de nagyon más a minőség – jegyezte meg.

 
Fake news
 
Forrás: Flickr.com.
 

Elbizonytalanítás?

Jellemzője a mai dezinformációnak, hogy nem egy irányba mutat, különböző tartalmú üzenetekkel akarja összezavarni a hallgatóságot, a nyugati közvéleményben aláásni a bizalmat a politikai intézmények és a tudomány iránt, bizonytalanságban tartani az embereket. Van, aki posztmodern diktatúrának nevezi Oroszországot, de Krekó Péter szerint ez illik a Nyugat felé irányuló dezinformációra is, amelynek célja az elbizonytalanítás abban, hogy léteznek-e egyáltalán objektív tények. Aki ebben elbizonytalanodik, az bármiről könnyebben meggyőzhető, mert minden igaz lehet, és ugyanúgy semmi nem igaz. Orosz dezinformációs oldalakon megjelentek olyan üzenetek is a koronavírusról, főleg az elején, hogy ez Bill Gates vagy az amerikai hadsereg akciója, és ezzel párhuzamosan jelent meg az is, hogy az egész csak kitaláció.

Politbüro-stílus

A kínai állami propaganda Krekó Péter szerint sokszor „elképesztően amatőr”, a Facebookon egyedüli magyar tartalomként fellelhető kínai nemzetközi rádió „politbüro-stílusban, ’70-es évekbeli megyei MSZMP-kiadványok stílusában kommunikál”, ugyan sok lájkolója van, de nem vált ki komoly érdeklődést egy-egy poszt. Vannak napilapok, televíziók, amelyek kicsit jobban adaptálódnak a nyugati igényekhez, de Kínának egyelőre nincs meg a tudása ebben a témában, az oroszoknak megvan. Nem véletlen, hogy egyre több ilyen együttműködés jön létre a két ország között. Az orosz dezinformációs tevékenység a Nyugat felé azóta erősödött fel, amióta az ország gazdaságilag gyengült. Ez bizonyos szempontból olcsó eszköz arra, hogy egy kis bajt okozzon valaki, Kína viszont inkább gazdasági téren nyomul, és nagyobb kihívást is jelent a világnak, mint Oroszország – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. május 05., szerda 09:30
Műsorvezető: Para-Kovács Imre