„Klubrádió
Reggeli gyors

Publicus: Két különböző ország egy határon belül

22/03/2021 17:06

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Fordítottan látják a Magyarországra leselkedő kockázatokat a kormánypárti és az ellenzéki szavazók. Míg a Fidesz szavazóinak 57 százaléka veszélyként tekint Soros Györgyre, csak 14 százalékuk értékeli fenyegetésként Oroszországot. Pulai András a Publicus Intézet ügyvezetője szerint ugyanezt az ellenzéki oldalon pont fordítva látják.

2021. március 22. Reggeli gyors - részlet 21.03.22. Pulai András
06:20
00:00

A magyar külpolitikai irányvonallal kapcsolatban végzett felmérést a Publicus Intézet, melyből többek közt az is kiderül, hogy a Fidesz szavazóinak 57 százaléka Magyarországra leselkedő veszélyként tekint Soros Györgyre, a kormánypárti hívek 40 százaléka azonban ezt nem hiszi el – olvasható Telex összefogalójában. Ugyanakkor mindössze 14 százalékuk tekint fenyegetésként Oroszországra.

Pulai András a Publicus Intézet ügyvezetője azt mondta a Reggeli gyorsban, hogy bár valóban „tébolynak” tűnhet az eredmény, ha a számok mögé nézünk, kiderül, hogy lényegében fordított tükröt tart az ellenzék vélekededése: 13 százalék tartja Soros Györgyöt fenyegetésnek, míg 53 százalék szerint Oroszország jelent kockázatot.

 
Soros György
 

Főként az MSZP és a Jobbik szavazóinak 28, illetve 24 százaléka azonban kockázatot lát a világ egyik leggazdagabb emberének tevékenységében. A teljes ellenzéki összefogást tekintve 16 százaléknyi szavazóra hatott a jelek szerint a kormány külpolitikai útmutatása.

A szakember szerint azok az ellenzékiek, akik Soros Györgyöt tartják nagyobb kockázatnak, áldozatul estek annak a propagandának, ami a kormány felől dől mindenkire. „A propaganda sem múlik el nyomtalanul” – mondta, hozzátéve, ha folyamatosan és a túlnyomórészt azt hallják az emberek, a médiából, hogy valami veszélyes, előbb-utóbb elhiszik. Vannak azonban sokkal markánsabb, a politikai irányultságot meghatározó jelenségek is, amik erősebben hatnak az egyénre. Azt is megjegyezte, hogy mégiscsak az ellenzék egy meghatározóan kis hányadáról beszélünk.

Sokkal fontosabb az a kérdés, hogy amennyiben a megkérdezetteknek kéne választani ilyenformán kelet és nyugat közül, az emberek kétharmada az Európai Uniót választaná. Az ellenzék 85 százaléka, a kormánypárti szavazóknak pedig pontosan a fele vélekedik így. Ez egy egyértelmű értékválasztás.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors
21.03.22. 7:33
Riporter: Szénási Sándor