„Klubrádió
Esti gyors

Orbán Viktor álma a Várról – Kárpáti Iván jegyzete

30/05/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A József főhercegi palotát a nulláról építik újra, jelenleg úgy néz ki, mint egy tiranai kaszinóberuházás, majd amikor elkészül, már talán eléri a las vegas-i színvonalat. De nem többet.

2023. május 30. Esti gyors-részlet (2023.05.30. Kárpáti Iván jegyzete)
01:48
00:00

Naponta átkelve a Margit hídon mindig vetek egy pillantást a Vár felé. A toronydaruk erdejéből egyre jobban kiemelkedik az egykori Honvéd Főparancsnokság épülő kupolája, ha elkészül meghatározó része lesz a városképnek. Na, nem annyira, mint a hídról túl jól is látható MOL-torony, de azért markáns. 

Hétvégén felsétáltunk, gondoltam közelről is megnézem a nevezetes építkezéseket. Vasbeton szerkezetek mindenfelé, amiket gótikus, reneszánsz és még ki tudja milyen töltelékkel látnak el. Olyan épületeket húznak fel a megmaradt, valóban középkori kis házak között, amik már építésük idején, tehát jellemzően a 19. században is csak hasonlítani akartak egy évszázadokkal korábbi időszakra. A József főhercegi palotát a nulláról építik újra, jelenleg úgy néz ki, mint egy tiranai kaszinóberuházás, majd amikor elkészül, már talán eléri a las vegas-i színvonalat. De nem többet.

Díszletek épülnek. Félreértés ne essék, mindez nincs ellenére a közvélemény elsöprő többségének. Egy olyan épület, ami reflektálna a környezetére, de közben mai, megvetés és gúny tárgya lenne. A turisták többsége se lesz boldogtalan, megannyi remek fotólehetőség, az insta-ismerősök Szöultól, Tokión át Dallasig nem fogják kutatni, hogy a háttérben álló cirádás palota tegnap előtt, vagy 200 éve épült. Az egész projekt kompatibilis minden közönségigénnyel, közben a kormányzó elit is elégedett, hiszen a fejükben élő leegyszerűsített és idealizált múlt jelenik meg vasbetonba öntve, cukormázzal és pátosszal borítva.

Orbán Viktor több évtizedes álma a Várról, immáron végső formát öltött.

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. május 30-i Esti gyorsban hangzott el.