„Klubrádió
A lényeg

Fák helyett mélygarázs a Budai Várban

12/10/2022 14:03

| Szerző: Klubrádió

Szőlő- és gyümölcsöskert fáivalakarja helyettesíteni a kivágásra ítélt fákat a Várkapitányság, hogy így csináljanak helyet az ott tervezett mélygarázsnak. Az I. kerület főkertésze szerint ez nem megfelelő megoldás, hiszen ezek a növények másfajta ellátást igényelnek, mint a kivágott egyedek.

Egészséges, őshonos fákat tüntetnek el a budai Vár oldalából, hogy helyet csináljanak a legújabb mélygarázsnak. Az önkormányzat és a civilek tiltakoznak, a Várkapitányság szerint azonban minden rendben – írja a Magyar Hang.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere augusztus 24-én, egy Facebook-posztban hozta nyilvánosságra, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala tavaly 54 fa kivágását engedélyezte a Várkapitányság számára. Az eltávolításra ítélt példányok közül 18 esetében állapították meg, hogy "élet- vagy vagyonbiztonsági szempontból veszélyesek", a többi 36 pusztán akadályozza az építkezést. A hivatal nem értesítette a döntésről az önkormányzatot, és mire kézhez kapták a határozatot, számos fának már nyoma sem volt a Palota út menti területen.

Az önkormányzathoz került hatósági határozat szerint három ütemben vágják ki a fákat, az első ütem már lezajlott – a kerületi szakértők a jegyzőkönyv alapján próbálták beazonosítani, hogy pontosan mely fákat és honnan távolították el –, a megmaradt példányok pedig kék kalodába zárva várják a sorsukat.

A portál beszámolt arról is, hogy  Kovács Orsolya, az I. kerület főkertésze szerint a kivágott fákat minden esetben pótolni kell, elsősorban az érintett területen, ha erre nincs lehetőség, akkor a kerület más részén, és ha ez sem lehetséges, akkor az eltávolított példányok pénzbeli megváltására van szükség.

Azt is hozzátette Kovács, hogy a Várkapitányság tervei szerint két telken összesen 90 darab, legalább 11 centiméter törzsátmérőjű fa pótlásáról kell gondoskodnia, illetve 8,1 millió forintot kell fizetnie a kivágott egyedek után. A Várkapitányság feltehetően a mélygarázs fölött létesítendő szőlő- és gyümölcsöskert fáival igyekszik majd pótolni az eltávolított fajokat. – Ez a koncepció azonban sok szempontból problémás – fogalmazott Kovács Orsolya. – Egy szőlőskert és egy gyümölcsös egészen más értékkel bír, mint a sok évtizede ott álló fák közössége, ráadásul a szőlő és a gyümölcsfa intenzív kertészeti fenntartást igényel.

A civilcsoportok többször jelezték, hogy a beruházások kapcsán kifogásaikat, észrevételeiket render figyelmen kívül hagyták.