„Klubrádió
Esti gyors

Orbán tényleg kivisz az EU-ból?

6/12/2019 05:53

| Szerző: Klubrádió

Bármilyen meghökkentő is, a pénzpiacon felmerült a címben említett lehetőség. Következmény lehet: 375 forintos euró. Bod Péter Ákost kérdeztük.

2019. december 05. Esti gyors - részlet 19.12.05. 18:00 Bod Péter Ákos
07:04
00:00

Elgondolkodtató a Saxo Bank jóslata, mely szerint az Orbán-kormány 2020 végéig lépéseket tehet az Európai Unióból való kilépésre, miután úgyis durvul a viszony és egyébként is csökken a közösségtől érkező támogatás. Ez a lehetőség a banknak azon a listáján szerepel, amelyben a közeljövő 10 legmeghökkentőbb lehetőségét sorolja azzal, hogy kicsi a valószínűségük, de ha bekövetkeznek, nagy hatással lesznek a piacra. Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke is úgy véli, hogy egy ilyen lépésnek nincs nagy reális esélye, ám már az is töprengésre ad okot, hogy egyáltalán felmerül. Ha nem is önbeteljesítő jóslat, de ha a piac elkezdi beárazni, az nem tesz jót a magyar gazdaságnak. A Saxo 375 forintos euróárfolyam lehetőségét veti fel.

Az Esti gyorsban elhangzott beszélgetés másik témája a szuper állampapír volt, amely egy sajátos találmány. Az állam –nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy közpénzből- 5 százalékos kamatot ad azoknak, aki ilyet jegyeznek, míg a szokásos, reális mérték 2-3 százalék körüli. Ráadásul a Magyar Állampapír Plusz teljesen kockázatmentes.

Pénzügyi szempontból az is probléma, hogy ezzel kettős kamatrendszer jön létre az országban. Ez a legdrágább forrás, amivel az állam finanszírozni tudja magát, még akkor is, ha a hitelezők a haszonból beruháznak, adóznak, stb.

Bod Péter Ákos úgy véli, hogy ez csak egy furcsa, beteg szociálpolitika eszköze, ugyanis a gazdagoknak ad jó pénzt, amit majd az egész társadalomtól, köztük a szegényektől vesz el. Elképzelhető, hogy az igazán tehetősek már százmilliós nagyságrendben jegyeztek le ilyen állampapírt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2019.12.05. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János