„Klubrádió
Reggeli gyors

Megint a gazdagok járnak jól

12/07/2019 09:04

| Szerző: Klubrádió

Az új szuperállampapír valóban jó befektetés a vásárlóknak. Viszont veszteség az államnak, amit azokon fog behozni, akik nem képesek ilyet venni.

2019. július 12. Reggeli gyors - részlet 19.07.12. Balásy Zsolt
07:48
00:00

A Magyar Állampapír Plusz elvileg arra hivatott, hogy kiszívja a pénzt a piacról. Ugyanis a gazdasági fejlődéssel, a bérnövekedéssel megnő az embereknél a felhasználható összeg. Hogy ezt ne költsék el, viszonylag magas kamatot hozó befektetési lehetőséget kell kínálni nekik. Ez az elv.

A gyakorlatban viszont az a helyzet, hogy az alacsonyabb jövedelműek úgyis el fogják költeni a plusz pénzt, hiszen nekik még van mit vásárolniuk az életszínvonaluk emelése érdekében. A gazdagoknak viszont nincs már mit vásárolniuk, hisz nem tudnak többet enni, nem tudnak egyszerre három autóban ülni, stb., tehát ők keresik a befektetési lehetőségeket.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője a szuperállampapír „mellékhatására” hívta fel a figyelmet. Arról van szó ugyanis, hogy kettős kamatrendszer van az országban. 2-3 százalékos kamatra lehet felvenni hitelt, az új állampapír viszont 5 százalékos kamatot fizet, ráadásul biztos befektetésnek tűnik. Vagyis: akinek van mondjuk ingatlanfedezete, az felveszi a hitelt, a pénzt befekteti az állampapírba, és máris keres rajta évi 2 százalékot.

Eddigi becslések szerint már 1000 milliárd forint áramlott a kötvényekbe, de ez felmehet akár 8000 milliárdig is. Egyébként a beérkező pénz fele nem új befektetés, hanem a meglévők átrendezéséből származik. A kamatot az állam fizeti, vagyis neki ez veszteség. A hiányt valahonnan pótolni kell. Erre csak egy megoldás van: azoktól kell beszedni a hiányzó pénzt, akiknek nincs lehetőségük állampapírt vásárolni. Egyszerűen fogalmazva: a szegényebbek finanszírozzák a gazdagabbakat.

Normális piacgazdaságban az ilyen kamatrést igyekeznek mérsékelni, vagyis a befektetési és a hitelkamatokat közelítik egymáshoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.07.12. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert